NAS backuplager på dit lokale netværk

posted in: Netværk, Tips, Windows | 0

Det er et stykke tid siden, jeg sidst har skrevet om NAS, men overordnet set er der heller ikke meget nyt der: Det er stadig en fremragende idé.

De store dedikerede NAS leverandører: QNAP og Synology er fortsat med at gøre deres NAS i stand til at lave alt muligt. De mindre dedikerede som fx Western Digital, Netgear, ZyXEL, Buffalo, dLink, LaCie holder sig mere til de ting, der er NAS kerneområder: arkivering og hentning af filer, men her har de selvfølgelig også opdateret deres systemer. Og så kan et cloud-system som Nextcloud nu også fås som en lokal server: enten med sin egen Raspberry Pi eller som en applikation installeret i en QNAP NAS.

En enkelt nyere udvikling driller NAS anvendelsen en del, hvis det er med henblik på sikkerhedskopiering af en Windows PC: Det enkle ved brug af en NAS er at det er en ekstra harddisk, der altid er til rådighed for en eller flere af dine computere. Men det gør det desværre også enkelt for Ransomware at kryptere din sikkerhedskopi på NAS’en. Man kan selvfølgelig slukke sin NAS når man ikke tager en sikkerhedskopi, men det er lidt besværligt. En anden metode er at sørge for at NASen (eller bare den del af den, der bruges til sikkerhedskopiering) ikke kan ses fra computeren før det er nødvendigt: Man dismounter og mounter netværksdrevet.

Start med at sætte forbindelsen til netværksdrevet op helt normalt i stifinder eller evt i NAS’ens hjælpeprogram. Derefter åbner du et kommandoprompt, fx med Windowstast + R og cmd <Returtast>, i komandopromptvinduet skriver du net use <returtast> og så får du en liste over de netværksdrev, der er forbundet til din computer, fx

Status Lokalt Eksternt Netværk

OK J: \is32\projekter Microsoft Windows Network
OK K: \is32\kunder Microsoft Windows Network
OK O: \is32\admino Microsoft Windows Network
OK W: \lacie2\backup Microsoft Windows Network

Jeg skal bruge den linje, der har med mit backup drev på nettet at gøre: w: \\lacie\backup til at lave to bat filer som hurtigt kan mounte og dismounte W: drevet. Så med notepad / notesblok laver jeg to filer, en lukdigop.bat, der indeholder en linje: net use w: \\lacie\backup

og en luksaa.bat, der indeholder: net use W: /d

For at det skal virke skal den bruger, der er logget ind i Windows have adgang til den pågældende NAS mappe (men det bekræftede net use kommandoen jo) og der må ikke være åbne filer eller mapper på det drev, man forsøger at lukke.

Hvis dit backup program kan kaldes fra en bat fil, kan du jo også bygge det hele sammen i en dobackup.bat:

  • net use w: \\lacie2\backup
  • run-backup
  • net use w: /d

Eller, hvis du bruger InfoShares DoAndShutdown backup m.v. program, så kan du udføre mount ved at skrive det i programmets konfigurationsfil.

Rob Andrews site med NAS sammenligninger: https://nascompares.com/

Tidligere artikler om dette emne: http://www.okedb.dk/2016/09/03/nas-netvaerkslager/, http://www.okedb.dk/2018/05/21/dataarkivering-i-skyen/, http://www.okedb.dk/2017/12/31/egen-cloud-server-sikkerhedskopi-m-v/