Dataarkivering i Skyen

posted in: Internet, Smart data, Tips | 0

Arkivering af data (dokumenter, regneark, billeder, videoer o.s.v.) i skyen har mange fordele og der dukker hele tiden nye gratis eller billige muligheder op.

De vigtigste fordele er

  • Du sparer plads på dit eget udstyr (fx en telefon med begrænset lagerkapacitet)
  • Du har adgang til dine data fra alle dine enheder: PC, telefon, tablet
  • Du kan let dele dine data med lige præcis de personer, som du vil dele med

I takt med at en større del af vore data vil blive leveret af IoT enheder (fx løbende måling af dit elforbrug) vil lagring i skyen blive endnu mere udbredt.

De store spillere på området er sikkert kendt af de fleste: Dropbox, Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Google Docs, Evernote. De tilbyder alle en vis mængde gratis plads og adgang til øget plads ved betalt abonnement. Og så er der jo de sociale netværkstjenester som fx Facebook, Instagram m.v., hvor du også kan gemme en masse og “kun” betaler ved at du afgiver retten til det, du har gemt. Og udover at du ikke aner hvad Facebook m.fl. bruger dine data til – udover at tjene penge på dem – så er der også eksempler på, at Facebook og Microsoft har slettet data som de – the american way – ikke brød sig om.

Der er også en række mindre kendte tjenester, der tilbyder ret billig arkivering i skyen:

  • Egen NAS: Du har jo selv en Internet forbindelse, der altid er aktiv, så hvorfor ikke bare etablere din egen “skylagring”. Dine data, dit hardware, din adresse. Det enkleste er at anskaffe en rimeligt ny NAS og så lave et par små justeringer i din Internet firewall. Det koster kun anskaffelsesprisen (og evt. opsætning) samt det løbende lave strømforbrug. Fx en 2 TB Synology fra Proshop til 1.325 incl. moms eller (fra InfoShare) en QNAP TS-128 2 TB til 1.937,50 incl. moms eller WD My Cloud Home 2 TB til 1.522,50 incl. moms.
  • Egen “skylagring” på lejet maskinkapacitet i skyen: Der er masser af virtual machine hosting services, som du kan leje for en fast månedlig afgift og bruge til at installere den softwareløsning, du foretrækker. Vi benytter mest NextCloud og kan levere en færdig løsning, som beskrevet her: http://automaticfiling.com/
  • RushFiles: Denne dansk udviklede og ejede cloud storage løsning sælges kun gennem deres partnere. Fx kan du få 50 GB gratis ved oprettelse af visse one.com web-hosting abonnementer og for 62,50 kr/md få adgang til 1 TB.
  • pCloud: Baseret i Schweitz. Fx euro 96 årligt for 2 TB
  • IDrive: USA og Indien. Fx $ 834 årligt for 2 TB. Rabat første år. 5 GB gratis.
  • Degoo: Denne svenske service tilbyder gratis 100 GB og 2 TB for $ 120 årligt.
  • Zoolz: Denne engelske service tilbyder gratis 10 GB og 600 GB for euro 200 årligt. Deres løsning indeholder noget af det samme som InfoShares Instant Filing løsning med automatisk genkendelse af dokumentindhold.

De fire sidstnævnte kan du læse lidt mere om på denne side fra Popular Mechanics: promotions cloud-storage-alternatives, som også har rabattilbud på tjenesterne.

Pris pr GB er en væsentlig parameter, men husk også at se på sikkerhed, hastighed og hvilke funktioner, der tilbydes – og om det er funktioner, som du har brug for. Sikkerhed er fx kryptering ved overførsel og krypteret lagring hos udbyderen samt – i forhold til europæiske datasikkerhedsregler: hvor serverne er placeret. Hastighed kan man dels test, men der er også detaljer som hvilken metode, der benyttes til synkronisering af data med den udgave der ligger på dit udstyr. Fx som synkroniserer Dropbox helt automatisk i baggrunden fra din PC og de benytter en 2 KB blok metode, så de kun skal overføre den relevante del af en opdateret fil. Og de giver også mulighed for at du kan lade være med at synkronisere automatisk, så du ikke skal have samme datakapacitet på din PC som du har i skyen. Funktioner kan være alt muligt, typisk automatisk synkronisering, automatisk backup, backup som “bare metal” (kan hentes og installeres på andet isenkram), visning af billeder og videoer direkte fra nettet (uden at downloade) og en helt speciel funktionalitet som Evernote, der er din elektroniske skyplacerede notesbog.