NAS: Netværkslager

posted in: Netværk | 0

NAS: Network Accessible Storage. Har du ikke en NAS, så burde du nok overveje det. NAS fås i mange varianter, Fra de helt basale, som giver dig mulighed for at gemme filer på dit eget netværk til modeller, der stort set kan det samme som en Windows server. Du kan typisk selv bestemme datakapaciteten, da mange NAS modeller leveres som et tomt kabinet, hvor man kan montere 1, 2, 3, 4 eller flere harddiske på hver 1 TB, 2 TB, 3TB…

De bygger næsten alle på en variant af et Linux eller BSD styresystem, hvor der er lagt en tilpasset brugergrænseflade hen over, og derfor kan det være rimeligt enkelt for producenten at tilføje flere funktioner, som fx en webserver eller en mailserver (det er bl.a. muligt i NAS fra Synology og QNAP), men maskinkraften skal også være til stede for at disse opgaver kan udføres.ZyXEL, som primært er kendt for andre netværkskomponenter, laver også nogle NAS systemer og som du kan se på administrationsbilledet herunder, er de også spækket med ganske mange funktioner, der ligger ud over det basale.

Her er nogle eksempler på, hvad man kan bruge en NAS til (ikke alle eksempler er tilgængelige på alle modeller):

 • Sikkerhedskopiering fra din Windows PC eller Mac
 • Sikkerhedskopiering fra din Smartphone
 • Ekstra fillager for din arbejdsstation (som kun har en mindre SSD disk) – altså “din egen Dropbox”
 • Fildeling for flere arbejdsstationer i netværket (Du lægger dine billeder ind og så kan resten af familien også se dem)
 • Brugerlogin så ikke alle brugere har adgang til det hele
 • Adgang til billeder og andre filer når du er udenfor huset
 • Streaming af film
 • Automatisk download af fx podcasts
 • (Automatisk) sikkerhedskopiering tværs over forskellige netværk (Du har sikkerhedskopi på din adresse for en anden afdeling eller en ven og omvendt)
 • Mac Timemachine backup
 • Printserver (med en eller flere printere tilsluttet til enhedens USB porte)
 • Webserver
 • Mailserver

 

ZyXEL NSA Administration:
ZyXEL NSA 325

Buffalos NSA er mere basal i sine funktioner, men den har dog også indbygget FTP, som muliggør diverse backup funktioner og adgang “udefra”
Buffalo LS520

LaCie og WesternDigital har prioriteret at gøre det mere brugervenligt og øge muligheden for at have adgang til egne filer også udenfor lokalnetværket. Det kræver så at man opretter en gratis konto hos leverandøren, så man derved kan få hjælp til at finde igennem lokalnetværkets firewall. Efter min smag er det blevet så brugervenligt, at det næsten ikke er til at finde ud af, hvad de viste funktioner dækker over, fordi det er pakket ind i brugervenlighed.

LaCie Cloudbox
WD MyCloud administration

Hvis du har en brugt PC, der ellers har udtjent sin værnepligt, er det også ret let at bygge den om til at være en NAS. Vi benytter som regel FreeNAS eller SME-server. I denne situation kan det dog også være interessant at vurdere om det kan betale sig: En gammel PC vil ofte have både mindre harddiskkapacitet og højere strømforbrug end en nyindkøbt NAS. Men den vil også have flere kræfter (hurtigere CPU og mere RAM)