Sikker sletning af filer

posted in: Sikkerhed, virus m.v., Windows | 0

Hvis du sletter en fil (et dokument, et regneark, et billede eller lignende) så sletter du den ikke rigtigt: Du fjerner bare navnet i diskens indholdsfortegnelse og frigiver området på disken til ny anvendelse. Så længe du ikke har oprettet en ny fil, der – tilfældigvis – benytter det samme område på harddisken, vil filens indhold kunne genskabes.

Så hvis du vil være sikker på at indholdet er helt væk, fx i forbindelse med at du smider din PC ud eller giver den videre til en anden, så er det ikke nok at slette personlige filer (og huske at tømme papirkurven). Det er ikke engang nok, at holde på skiftenøglen, når du trykker på Delete tasten (det forhindrer ellers at filen ligger i papirkurven og kan genskabes derfra) – du skal overskrive filen med tilfældig information eller ene 0’er eller lignende. Programmer til den slags kaldes typisk for en “shredder” eller “eraser”. Microsoft har lavet en SDelete, som du kan finde her, men der er mange andre, se fx denne oversigt for at finde et, du synes om.

En anden mulighed for at beskytte personlige oplysninger er at lægge alle dokumenter m.v. i en krypteret container på harddisken. Hent fx VeraCrypt og opret en krypteret container under et passende drevbogstav, fx S:\ og læg så alle dine dokumenter på S: drevet. Oprettelse af containeren kræver at du indtaster et langt password som så skal bruges hver gang, du vil have aktiveret dit S: drev igen. Og hvis du glemmer passwordet, er der ikke noget at gøre: Du kan ikke få adgang til dine data.