Altid velfungerende (Windows) PC

I deres uendelige visdom har Microsoft valgt at lave et operativsystem, der kan ødelægges, bevist eller ubevist, af både dem selv og andre – venlige som uvenlige softwareleverandører. Og måske kan det ikke være anderledes. Men der er dog en del udviklere, der har lavet systemer, der kan give en langt mere sikker computer. Der er tre metoder, der benyttes: Partitionskopiering, Virtualisering og Sandbox.

Sandbox er typisk beregnet til test af en enkelt applikation: Man starter applikationen i sandbox’en og dermed er alt hvad applikationen foretager sig pakket ind i et afgrænset miljø, så den ikke kan komme til at ændre i data i resten af systemet. Et eksempel på dette er Sandboxie ($21 årligt).

Virtualisering udgør en mere omfattende beskyttelse, hvor hele operativsystemet kører i en udgave, der altid kan bringes tilbage til sit udgangspunkt. I beskyttelsessammenhæng er det ledende system DeepFreeze, som blandt andet benyttes på institutioner med offentlig adgang: biblioteker, skoler og lign. Med DeepFreeze installeret er din computer altid “den samme” hver gang, den starter. Med mindre, du foretager nogle besværgelser og starter systemet, så du kan tilføje nye – veltestede – programmer. DeepFreeze findes både til Mac, Windows og Windows Server. Prisen er både godt gemt og lidt pebret: $660 årligt for 10 licenser til lokal installation, men de har også en cloud løsning, hvor man ikke behøver at købe 10 licenser. Den årlige afgift skal også tages med et gran salt hvis der er tale om lokal installation: DF fortsætter med at virke, men man får ingen opdateringer. Heldigvis er der mange andre programmer, der laver noget mere eller mindre tilsvarende til en betydeligt mindre pris – se listen her og gå selv på opdagelse: alternativeto deep-freeze. Du kan også lave din egen computer, der kører i et virtualiseret miljø: Hent Oracle Virtualbox og opret en ny computer inde i Virtualbox og så bruger du den i stedet for at bruge den fysiske computer, som startes når computeren booter. Hvis det er en Linux computer er det gratis (både Virtualbox og Linux), men hvis det er en Windows computer kræver det en ny licens. Virtualbox findes til både Windows, MacOS og Linux (som host system) og de oprettede computere kan være hvad som helst – men der går selvfølgelig lidt tid tabt ved at køre et sådant ekstra lag.

Partitionskopiering giver dig mulighed for at gemme hele dit system, som det ser ud netop nu og – om nødvendigt – bringe computeren tilbage til nøjagtig samme tilstand ved en senere lejlighed. Metoden er helt uafhængig af hvilket operativsystem du benytter, men det er en noget langsommere metode end virtualisering: Kopiering af en hel partition er en kopiering af hele den del af harddisken, der udgør den pågældende partition, sektor for sektor, uanset om det kopierede indeholder data eller ej, og det kan snildt tage et par timer. Se også artiklen om ændring-og-kopiering-af-partitioner.