Tjek nyhederne

posted in: Internet | 0

Ikke mindst som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine så er der god gang i de falske nyheder på nettet. Du videresender selvfølgelig aldrig en historie uden at du har foretaget et eller andet tjek af, at du kan acceptere at din identitet er med til at give historien øget troværdighed. Men vi kan selvfølgelig ikke alle foretage en total kontro – hvis jeg skriver at jeg har slået min græsplæne, så behøver du ikke komme og tjekke at det er rigtigt – du ved at når jeg siger det, så passer det. Formodentligt.

Så med hensyn til nyheder lidt længere væk fra er vi også nødt til at stole på nogen. En af mulighederne er at bruge TjekDet’s hjemmeside: Stop. Tænk. Tjek Det | Tjekdet

Selv om nyheder er helt sande kan de jo også afspejle er forsøg fra “femmede magter” på at påvirke andre landes beslutninger, fx er der nogen, der mener at Rwanda vil gå langt for at få en aftale med Danmark om en asyllejr, fordi det vil kunne sætte Danmark mat i forhold til kritik af Rwanda. Her er der en hjemmeside, hvor man har forsøgt at registrere de “holdningsangreb” der er blevet udført fra Rusland og Kina: Authoritarian Interference Tracker – Alliance For Securing Democracy (gmfus.org) – registreringerne ser sande ud, men det er dog langt fra en afbalanceret listning af den slags.

Her i min blog er der også adskillige artikler om, hvordan man kan undersøge om noget er falske nyheder, se fx Fake news – eller bare en holdning?