Fake news – eller bare en holdning?

posted in: Internet | 0

Forskellen mellem nyheder og falske nyheder kan være et noget gråt område. Mange falske nyheder skrives med udgangspunkt i noget, der er sandt og så tilføjes der noget absolut usandt. Og så begynder forskellen til historier m.v., der er skrevet med en holdning, der fx forleder til udeladelse af detaljer, der ikke passer med skribenten eller udgiverens holdning at svinde ind. Som regel kommer udgiverens holdning dog mest til udtryk i hvilke historier, det bliver valgt at bringe og i mindre grad med ændring af fakta. Håber jeg. Men som Rupert Murdoch efter sigende har sagt til nyansatte journalister i Fox koncernen: “Vores opgave er ikke at levere nyheder – det er at propagandere for Republikanerne”.

Så kildekritik er altid væsentligt. Der er hjælp at hente på internettet, hvor forskellige sider publicerer valideringer med forskelligt fokus: Udgivervurdering, “falske nyheder” eller oplyste fakta i historien (ofte oplyst i et interview af en person med politisk holdning).Afsløring af falske nyheder og sandhedsvurdering af oplyste fakta glider lidt over i hinanden, men her er nogle gode muligheder: Mandag Morgens faktatjek, mm.dk/tjekdet, den amerikanske factcheck.org, DRs Detektor, Full Fact og politifact.com. For at få et indtryk af udgiverens holdning inklusiv forhold til sandheden kan man benytte mediabiasfactcheck.com og NewsGuard (newsguardtech.com). Og – som altid – er der også hjælp at hente på Wikipedia: en.wikipedia.org List_of_fake_news_websites Det kræver så selvfølgeligt bare, at man stoler på den organisation, der foretager kontrol for bias (holdning i nyhedsformidlingen). Eller at du benytter flere kilder.

Med hensyn til decideret falske nyheder har nyere forskning vist, at disse ofte kan afsløres alene ved at bruge machine learning til at analysere deres sprogbrug og altså helt uden at tage stilling til indholdet. Se fx aiforsocialgood.github.io. InfoShare arbejder lidt videre med vurdering af denne metode, du kan se en beta udgave af et system, der benytter denne type vurdering her: blogtrackers.fulton.asu.edu.

Tidligere artikel om kontrol af nyheder: http://www.okedb.dk/2017/01/30/tjek-falske-historier-intensiveres/