Guide til Linux

posted in: Linux | 0

Andreas Andersen har gennem flere år bygget videre på sin guide til Linux. Først med udgangspunkt i Linux Mint og nu med udgangspunkt i Ubuntu. Men hele tiden på en måde, så det er til at forstå. Og som han selv understreger i et af de første kapitler: Man kan sagtens bruge Linux uden at læse hans guides – det er lige så nemt som ethvert andet desktop system. Men hans guides hjælper med det lidt ekstra, man også kan med Linux. Klart anbefalelsesværdigt. it-blogger.dk/linux-tutorial/ . Men der er flere af slagsen, fx også denne fra Carl Andersen: http://bluemarlin.dk/ .

Hvis du gerne vil have en lidt kortere guide og ikke har noget mod at læse på engelsk, så er der adskillige på nettet, fx denne https://ss64.com/bash/ (der også har afsnit for MySQL, SQLserver, Windows cmd, PowerShell m.v.) og denne på lifewire: lifewire.com beginners-guide-to-linux – samme sted kan du i øvrigt bruge deres søgefelt til at finde en passende guide om noget specifikt, hvis du synes at søgeresultaterne med Google er alt for uoverskuelige.

Hvis du ikke har lyst til at studere de mange muligheder i Linux, men bare lige skal mindes om, hvordan syntax for en eller anden kommando er, så bruger du selvfølgelig de indbyggede man pages ved at åbne et terminalvindue og skrive “man kommando-som-jeg-lige-skal-tjekke”, fx “man mv”, eller du kan hente dig et af de mange cheat sheets, der findes på nettet til hurtigt overblik, fx cheatography.com linux-command-line/ , fosswire.com unixlinux-command-cheat-sheet/ og www.dummies.com linux-for-dummies-cheat-sheet/ .

Hvis du endnu ikke har bestemt dig for, hvilken smagsvariant af Linux du foretrækker, så kan du læse denne sammenligning af de forskellige muligheder for valg af desktop, som Toms Hardware har lavet.

Du kan hente Ubuntu 20.04 LTS desktop her (En fossa hedder vistnok også fossa på dansk, men ellers kan du kalde den for vild madagascar kat).

Du kan hente Linux Mint 19.3 her: linuxmint.com/download.php