Videokonference

posted in: Tips | 0

Der er masser af let tilgængelige programmer til at lave person-til-person videoopkald og en del af dem kan også bruges til at starte en konference mellem flere deltagere. Her har du en række forslag. Ud over programmet skal du have en PC med kamera, mikrofon og højttalere – d.v.s. enhver laptop, men det er en fordel at tilslutte et headsæt, så højttalerlyden fra alle deltagere ikke sendes tilbage i din mikrofon. Bruger du en desktop PC skal du have tilsluttet dette udstyr, fx i form af et headset (eller et par eksterne højttalere) og et eksternt webkamera (med indbygget mikrofon). Det kan også være en god idé med en større ekstern skærm, fx bare et TV med HDMI indgang. Hvis nogle deltagere sidder sammen, kan det hurtigt blive lidt for besværligt med en bærbar – så hver deltager kan have sin egen bærbar eller I skal bruge en ekstern omnidirectional mikrofon – den vil kunne klare en 5-6 mødedeltagere, flere vil kræve ekstra mikrofoner. Se oversigten over mødekameraer og mikrofoner fra Logitech.

Skype kan bruges på stort set hvad som helst: Windows, MacOS, Linus, iOS og Android. Og du kan starte et møde i Skype – selv med mødedeltagere, der ikke har installeret Skype: Initiativtageren skal blot have Skype installeret og klikke på “Start møde”. Teknologien i Skype anvendes også i Microsoft Teams, som du har fri adgang til, hvis du har et Office365 abonnement.

Google Hangouts kan også både bruges til videotelefoni og konferencekald med flere deltagere og virker i Chrome browseren og på både Android og iOS telefoner – man skal blot downloade og installere programmet (ligesom med Skype). Den specielle konferenceudgave, Hangouts Meet, er tilgængelig som en del af Googles G Suite. Systemet findes også i en større Enterprise version, som Google tilbyder gratis frem til 1. juli 2020 hvis du i forvejen abonnerer på G Suite.

Facetime er meget brugt og det virker fint, men kun mellem Apple produkter: iPhone, iPad og Mac. Facebook Messenger og Viber kan også bruges til videoopkald – mellem alle typer enheder.

Discord startede som en chat kanal til tekst og tale blandt gamere, men benyttes nu også af mange andre. Discord har fastholdt modellen fra sin start: Det er et sted, hvor man hænger ud – ikke noget der kræver speciel login til hver session. I lighed med FB Messenger var det primært en chatservice, men kan nu også bruges til videosamtaler. Discord kan køre i din browser, men der findes også specialprogrammer til Windows, Mac, Linux, Android og IOS. Discord er gratis, men der findes en betalingsudgave, Discord Nitro, der giver lidt flere muligheder. Hvis du vil i gang med at bruge Discord til dit eget hænge-ud-sted, så kan du finde en guide her.

Jitsi.org og Zoom.us er primært beregnet til konferencekald, men kan selvfølgelig også bruges til en konference med kun to deltagere. Zoom er rigtig god til at etablere en forbindelse, der virker fint selv på enheder, der har en lidt langsom internetforbindelse. De “rigtige” konferencesystemer som bl.a. MS Teams, zoom.us, jitsi.org, GoToMeeting, JoinMe og FreeConferenceCall giver øgede muligheder for optagelse, dokumentdeling, kalenderdeling og endda overtagelse af en deltagers desktop – fremtagende til supportopgaver. Disse ekstra muligheder findes dog ofte kun i betalingsversionen af de pågældende programmer. Jitsi.org er en opensource løsning, som både kan benyttes hos jitsi.org og downloades til din egen server, så du selv kan drive et konferencesystem. Og den indeholder også en API, så teknologien kan integreres i egne projekter. Du kan finde en sammenligning her hos HowTo Geek (på engelsk) og her hos ezTalks. Og du kan få adskillige yderligere forslag ved at spørge AlternativeTo.

Corona pandemien har betydet en enorm vækst i benyttelsen af videokald og konferencesystemer og ikke mindst zoom har oplevet en stor fremgang. Microsoft har haft så stor fremgang med Teams, at de har måttet reducere båndbredden til nogle af deres ydelser. Denne fremgang betyder også at der kommer større fokus på systemerne – både hos kriminelle og hos opmærksomme brugere. Zoom har således oplevet en del modvind for at have brugt programstumper fra Facebook i deres IOS app, der muliggjorde at Facebook kunne opsamle data om benyttelsen af zoom og udnytte det i deres reklamenetværk. Efter omtalen, se fx The Guardian, har zoom hurtigt udskiftet disse dele af deres program og foretaget andre rettelser, men de er stadig under anklage for ikke at have gjort nok ud af sikkerheden. Man kan måske vende sagen lidt om og sige at mange systemer er afhængige af deres brugere for at få tilstrækkelig evaluering af sikkerheden og mindre udbredte systemer får mere af denne “hjælp”, når de opnår større udbredelse.

Opdatering: NSA har vurderet sikkerheden i en række af de største telekonference systemer. Se omtalen på ZDnet 30. april.