Ny PC – hvad med den gamle?

posted in: Netværk, Tips | 0

Din fine gamle PC lever ikke længere op til dine behov, så du har købt en ny. Hvad skal du så gøre med den gamle? En ting er helt sikkert: Du skal ikke smide den ud uden at have fjernet alle data fra den.

 • 1. Fjerne alle data og smide den ud.
 • 2. Fjerne og genbruge harddisken
 • 3. Fjerne alle data og forære den til en bekendt.
 • 4. Reinstallere med Linux og bruge den at du selv eller andre får lidt erfaring med Linux.
 • 5. Lav den om til en NAS (netværkslager) og bruge den til sikkerhedskopiering.
 • 6. Bruge den til at skovle sne med.

Ad 1: Slette og kassere. Det er du ikke meget for – den repræsenterer jo en eller anden værdi og værdier smider man ikke ud. Men desværre, så kan den være så gammel – eller i øvrigt i dårlig forfatning – at det er den eneste mulighed. Alle dine data og alle programmer m.v. ligger på PC’ens harddisk, så den piller du ud og sørger for at gøre ulæselig. Det kan du gøre med en hammer (fysisk vold mod harddisken) eller ved at montere den i en anden kørende PC, som så kan slette alle datta på disken, fx ved at reformatere den. Harddisken er rimeligt nem at finde og pille ud, uanset om du kasserer en bærbar PC eller en desktop/tower PC: Fjern de skruer du kan få øje på i kabinettet og luk op så du kan se indmaden. Her finder du hardisken, piller ledningerne af den og skruer den løs så du kan tage den ud. Disken giver du til en eller anden, der kan slette den eller du giver den nogle dask med en hammer. Inde i harddisken er der nole magnetiske plader som indeholder datene, og så længe de er intakte kan data genskabes – men det er dyrt og besværligt, så du skal have meget værdifulde data før nogen vil prøve det.

3,5″ harddisk

Din desktop eller tower computer indeholder sandsynligvis en eller flere 3,5″ harddiske. De kan være sat fast i de 4 skruehuller de har i bunden men mere sandsynligt er det v.h.a. 2 skruer i hver side. Som regel med krydskærv.

2,5″ harddisk

Din bærebare computer har som regel en enkelt 2,5″ harddisk som ofte er skruet fast i en lille tynd metalramme, som så er skruet fast inde i computeren. Du vil kunne støde på krydskærv, torx eller andre skruetyper.

Ad. 2 Genbruge harddisken: Når du har pillet harddisken ud står du sandsynligvis med en harddisk, der ikke har nogen tidssvarende kapacitet, men måske har din nye computer en SSD disk som typisk har meget lavere kapacitet end en fysisk harddisk, så det kan betale sig at bevare den gamle harddisk og bruge den til sikkerhedskopiering eller lignende. Se efter kapaciteten som er et tal efterfulgt af GB eller TB. En fingerregel kan være, at en kapacitet under 320 GB ikke er værd at gøre noget ved. Man kan købe et kabinet og sætte harddisken heri så det bliver til en ekstern USB forbundet harddisk. Men den slags kan man også købe incl. harddisk, fx USB kabinet til 2,5″ disk ca 100 kr+fragt, USB kabinet til 3,5″ disk ca 200+ kr + fragt, ekstern 2,5″ harddisk med 1 TB kapacitet fra 400 kr og op.

Denne type genbrug af harddisken giver dig samtidig sikkerhed for at du kan få fat i alle de data, du havde liggende på den gamle computer.

Ad 3: Fjerne data og give computeren til en bekendt. Du har sikkert en Windows PC og så er det nemt og hurtigt: Gå ind i Kontrolpanel /Indstillinger og opret en ekstra bruger. Helst det Microsoft kalder en off-line bruger, så du ikke skal bøvle med oprettelse at en ny konto hos Microsoft. Du giver brugeren Administrator rettigheder, logger ud fra din nuværende konto og ind på den nye konto (husk at skrive password ned til den nye ejer), hvor du går ind i Kontrolpanel / Indstillinger og sletter den brugerkonto, du selv har brugt. Når computeren er færdig med det, har du en “ny” tom computer med alle de programmer du har installeret bevaret intakte.

Ad 4. Reinstallere med Linux. Det er vel de færreste, der har tid til at lege med et operativsystem bare for fornøjelsens skyld, men i denne situation kunne det måske være interessant: Linux er nemlig meget mere effektiv til at udnytte ældre computere end Windows er, så din gamle computer med et nyt Linux system kan være et ganske godt værktøj. Og så sletter du samtidigt alle dine data. Hvis computeren har et DVD drev er det ret let at installere Linux: Download en Linux iso fil, brænd den på en DVD og start den gamle PC fra denne DVD – så får du stillet de relevante spørgsmål, fx om sletning. Det her var en lidt kortfattet beskrivelse, men der findes adskillige mere detaljerede på internettet, fx denne (der bruger en USB-pind i stedet for et DVD drev): How to Install Linux Mint on a PC or Mac (lifewire.com)

Ad 5. Lave den om til en NAS (Netværkslager) eller Cloud server. Selv en gammel computer indeholder alle de elementer, du skal bruge for at kunne lave en NAS (et netværkslager): En cpu (regneenhed), hukommelse, netkort og en harddisk. Så du skal bare udskifte operativsystemet (Windows) med noget andet. Eller også skal du ikke: Du kan nemlig markere harddisken i din Windows PC som en delt disk og så er din gamle PC klar til at få sin harddisk delt over dit lokalnet. Du skal oprette et brugernavn / password kombination på den gamle PC som du så skal bruge når du forbinder til den fra den nye.

Windows er nok ikke det mest velegnede operativsystem til at ændre en gammel PC til et netværkslager, så her er lidt alternativer, som du kan hente fra nettet og installere på din gamle PC, så den bliver til netværkslager eller sågar til din helt egen private cloudløsning med lager og diverse andre muligheder. Og ser det for vanskeligt ud men du vil gerne have det gjort alligevel, så kontakter du selvfølgelig InfoShare:

 • FreeNAS (eller TrueNAS Core, som de er ved at skifte navn til) har i mange, mange år tilbudt et gratis styresystem, der laver en NAS på computer-isenkram.
 • Unraid kan lidt mere (bl.a. køre Docker løsninger) men det er ikke helt gratis: $59 for den mindste udgave.
 • Synology er en af de store og dygtige kommercielle NAS producenter og du kan hente og installere deres software på din egen computer.
 • OpenMediavault retter sig primært mod at kunne dele musik og videoer over dit hjemmenetværk.
 • NextCloud er en fuld Cloudserver, hvor du også har adgang til at opdatere og se dine filer via internettet. Det vil dog kræve, at din internet router vil lade dig slippe igennem, når du “kommer udefra” – som regel kræver det adgang til routerens firewall indstillinger.

NAS systemerne giver dig mulighed for at have et ekstra drev på din computer som du bruger præcist som du bruger den indbyggede harddisk. Men data kan kun bruges på dit eget lokale netværk. Cloud løsninger giver dig typisk nogle mapper i skyen som er en kopi af mapper på din PC – fx ligesom Dropbox, og dermed adgang til data både fra dit lokalnet, fra din telefon og fra ethvert sted med internet adgang.

Ad 6. Bruge den som sneskovl. Hvis det er en bærbar kan du sætte et kostskaft fast med gaffatape og så har du en sneskovl. Men på den andens side, så er der jo næsten aldrig sne.