Samme laderstik til alle mobiltelefoner

Endelig – efter 12 år – ser det ud til at EU kommer med lovgivning, der kræver at alle mobiltelefoner, tablets og lignende, som skal sælges i EU, skal benytte en fælles stiktype. For 12 år siden var det tæt på at være virkelighed med en Nokia lader, men jeg formoder at EUs jurister har udskiftet stik-beskrivelsen til USB-C, som er dagens standard på Android telefoner.

Ikke overraskende, så har Apple protesteret; de bruger jo lightning stik. De mener blandt andet, at det vil gå hårdt ud over de Apple brugere, der har anskaffet ekstraudstyr, der passer til lightning. Sjovt nok benyttede de ikke den type argumenter, da de i 2012 indførte lightning i stedet for det daværende stik.

USB-C standarden er fra 2014, men kommerciel anvendelse er kun ved at slå igennem nu. Standarden revideres løbende. Seneste udgave fra maj i år er rev 2.1 der tillader 240 W gennem et USB-C stik.

EU har beregnet at situationen med forskellige standarder hvert år har kostet over 50.000 ton unødvendigt elektronikaffald. Og så har de alligevel været 12 år om at få en lovgivning klar. Det lover ikke godt for diverse lovgivning til klimabeskyttelse.