Afslør billedmanipulation

posted in: Internet, Tips | 0

Jeg har skrevet om emnet tidligere og hovedbudskabet: Brug kritisk sans og sund fornuft (og evt. Google eller Tineye billedsøgning) , er ikke ændret. Men der er dog også værktøjer, som kan hjælpe lidt til. Men nogen 100% automatisk “Jeg tænkte det nok” er der nu ikke tale om. Hvis du vil sætte dig lidt ind i emnet, skal du kigge på Foto Forensic – dels kan du indlæse de billeder, du er i tvivl om, men derudover er der en glimrende gennemgang af hvordan du kan bruge analyseresultaterne og gennemskue eventuelle manipulationer.

Det er så vanskeligt, at izitru (is it true) i stedet har valgt at forsøge sig med en alternativ løsning: Læg dine billeder (fx af forsikringsskader) ind på deres hjemmeside og få verificeret at billedet ikke er manipuleret. Det er Fourandsix, der tidligere har lavet en udvidelse, FourMatch til Photoshop, som skulle hjælpe med at afsløre manipulerede billeder ved at kende masser af “fingeraftryk” fra kameraer og billedbehandlingsprogrammer, men det har de nu opgivet at videreudvikle.

Et andet element i afsløring eller verifikation af billeder er kameraets EXIF oplysninger – der findes billedpubliceringsmetoder, der giver adgang til både EXIF og kortinformationer fra kameraet, se fx vores artikel om smugmug-billeddeling.

Og når nu vi er ved nr 1 blandt manipuleringsværktøjer, Photoshop, så kan det også være lidt interessant at se hvilke tilbud, der findes til de, der har lyst til at “forbedre” deres billeder. Så kan man måske også lidt bedre se hvad man skal kigge efter. Se engang denne liste over forskellige udvidelser til Photoshop: tutsplus.com essential-resources-for-photo-manipulation.

Og når man vil forfølge hvad og hvordan Photoshop bliver brugt, så ligger der en del gode videoer på nettet, der bl.a viser hvordan photoshop chauffører nærmest er gået amok i deres bestræbelser på at forskønne noget, der er smukt nok i forvejen:

 

Billedmanipulation er jo i øvrigt kun skidt, når det forsøger at manipulere os og vores tro på, hvad der er virkeligt. Ellers kan det jo være både morsomt og flot kunst:

 

Prøv eventuelt selv med en Google søgning efter manipulerede billeder og se hvad du får i garnet.

Og vi snupper lige en videoafsløring mere: