AM/PM og 24 timer

posted in: Tips | 0

I IT branchen – og mange andre steder – ville mange ting være enklere, hvis vi alle brugte 24 timers tidsangivelse. Eller som de kalder det i USA: Military time. Men i engelsktalende lande benytter man AM/PM betegnelserne.

Nu adskiller AM/PM tidsangivelserne sig jo ikke særlig meget fra den den tidsangivelse vi bruger i daglig tale, så som regel går det ret smertefrit at oversætte. Og skulle man komme i tvivl, må man blot ty til lidt latin: AM er Ante Meridiem (før middag) og PM er Post Meridiem (efter middag). Men edb programmer er lidt pedantiske, så i den slags sammenhænge er det vigtigt at være opmærksom på, at den første time i AM/PM systemet hedder “12”, mens vi jo mener, den hedder 0.

Så klokken 11:30 hedder 11:30 AM og en time senere hedder det 12:30 PM. Ligesom klokken en halv time efter midnat er 00:30 for os og 12:30 AM for “de andre”. Og en time senere er klokken så henh. 01.30 og 01:30 AM.

Der er flere forklaringer og en regnemaskine her: mathsisfun.com time

Og når nu vi er ved klokkeslæt: Halv elleve er kl 10:30 men for en englænder er “half eleven” en forkortet form for “half past eleven”, altså 11:30. “Halv tolv” derimod er et kortspil.