Historisk interesseret?

posted in: Tips | 0

Hvis du er interesseret i historie ud fra overordnede data, så er der gode muligheder på Internettet. Der er selvfølgelig myriader af hjemmesider med konkrete beretninger om historiske begivenheder, men der er også nogle stykker der hjælper med at skabe overblik over historien i store træk.

Fx historiske atlas i massevis. Jeg foretrækker Geacron som kan vise de politiske grænser for hele verden fra år 3000 f. Kr til nu. Altså i det omfang vi tror vi kender grænserne. Fx Europa for 900 år siden (da snakkede man også om Brexit på den store ø på den anden side af Vesterhavet:

Ashampoo_Snap_2016.08.23_01h34m42s_008_

Og hvis du er interesseret i udvikling i velstand, levealder, børnedødelighed, CO2 udledning og andre statistiske data for de sidste par hundrede år, så er gapminder.org lige stedet for dig. (Klik på Gapminder World øverst og vælg så de statistiske data, du er interesseret i ved at klikke på betegnelserne på X- og y_aksen. Fx så har Norge, Sverige, Danmark haft længst levealder af alle lande i over hundrede år også selv om den forventede levealder i Danmark for 100 år siden kun var 57 år. Og nu er der rigtigt mange lande, der er ved at gøre de skandinaviske lande selskab i toppen. Men det er jo statistik, så man skal læse oplysningerne med lidt kritisk sans: Er oplysningerne fx indsamlet på sammenlignelig måde i alle lande? Men enorm interessant, hvis man er bidt af statistik. Ideen til siden og til indsamlingen af data kommer fra den svenske professor Hans Rosling.

Ashampoo_Snap_2016.08.23_00h09m55s_007_

Endelig er der også mulighed for at få hjælp fra Internettet til at vurdere nutidig “historie”, fx i form af kritisk vurdering af nyheder, som jeg skrev om for et par uger siden: Tjek overraskende historier eller ved at bruge Googles enorme datamængde om hvad der interesserer folk: Google Trends. Men også når man bruger den, skal man supplere med anden viden end det som grafen giver udtryk for, fx i forbindelse med eksemplet nedenfor hvor 4 udbredte operativsystemer er sammenlignet: Graferne viser hvor meget det pågældende ord har været anvendt i søgninger – men er det i kombination med “fejl” eller “hvor køber man” eller … Og er det de relevante betegnelser? Android er fx en variant af Linux og selv Mac brugere kalder ofte deres operativsystem for Mac eller MacOS i stedet for OSX.

Ashampoo_Snap_2016.08.23_01h59m11s_009_

I øvrigt i forbindelse med Google: Husk at Googles søgeresultater ikke nødvendigvis har nogen sammenhæng med “sandheden”, fx er der en lille detalje med at virksomheder og organisationer kan betale for at stå såvel højere som lavere i listen over søgeresultater. DR har en historie her med et eksempel.