Mobildata hastigheder

posted in: Netværk | 0

Mobildata (internet adgang via et mobilabonnement) kan ofte konkurrere med adgang via kobberledninger, både prismæssigt og hastighedsmæssigt. I hvert fald ifølge specifikationerne – men det reelt opnåelige hastighed er som regel langt fra specifikationerne.

Her er en oversigt over de datahastigheder, der er teoretisk opnåelige med de forskellige teknologier, der er til rådighed (oversigten stammer fra http://www.speedguide.net/, hvor du også kan finde mange andre nyttige oplysninger og værktøjer) :

GSM (Global System for Mobile Communications) 2G ————- 9.6 Kbps
GPRS (General packet radio services) 2.5G ————————- 35 Kbps til 171 Kbps
EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) 2.75G ——— 120 Kbps til 384 Kbps
UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) 3G —– 384 Kbps til 2 Mbps
HSPA (softwareændring af UMTS, teoretisk 42Mbps) 3.5G —– 600 Kbps til 10 Mbps, gennemsnitligt 1-3 Mbps
WiMAX/LTE “4G” (teoretisk 100Mbps) ————————– 3000 Kbps til 10 Mbps i snit, 20 Mbps+ som tophast. ved download.

Du vil aldrig kunne opnå den maksimale teoretiske hastighed: Mobildata benytter en delt radioforbindelse og hastigheden vil både afhænge af, hvor mange, der aktuelt deler den pågældende mast og af styrken på radiosignalet: Radiosignaler dæmpes på grund af afstand og forhindringer.

http://tjekditnet.dk/ vil du med tiden kunne se forskellige konkrete måleresultater for hvilke hastigheder, der er opnået med forskellige teknologier. Og her kan du se hvilke tilbud de største telefonselskaber har: TDC, Telia, Telenor, 3. Husk også som erhvervsbruger, kan du have behov for specielle services, fx fast ip adresse eller smtp server. 3 har et glimrende net, men det er indtil videre min erfaring at deres support ikke er gearet til erhverv.

Ud over selve hastigheden kan også andre faktorer spille ind m.h.t. den “oplevede” hastighed:Se fx denne Computerworld artikel om latency, stabilitet og pakketab. Og så betyder det selvfølgelig en del, hvordan og til hvad man bruger sin forbindelse: Jeg har engang for længe siden bundet 16 landsdækkende afdelinger af en statslig styrelse sammen ved hjælp af 9,6 kbps forbindelser og det virkede fremragende. Fordi vi vidste hvad vi havde med at gøre og ikke overførte andet end de mest nødvendige data og ikke oftere end nødvendigt.