Søgemaskine eller privatlivsspion?

Google er en fantastisk søgemaskine. Men den er mere end det: Den er også en umættelig indsamler af information om dig. Vi anbefaler at du altid bruger en anonym eller inkognito udgave af din browser, men det er også en god idé at bruge en helt anden søgemaskine: duckduckgo (ingen sporing) eller ecosia (ecosia sporer ikke, men de benytter Bing som underliggende søgemotor). DuckDuckGo’s initiativtager Gabriel Weinberg forklarer her på Quora, hvorfor han synes, vi bør være tilbageholdende overfor brug af Google. Og her er et par oversatte uddrag:

“Du deler dine mest intime hemmeligheder med din søgemaskine uden overhovedet at tænke over det: sunhedhedsmæssige, økonomiske og andre personlige emner og dag til dag gøremål, der gør dig, at du er dig. Al denne personlige information burde være privat, men på google er den det ikke. På google bliver dine søgninger sporet, registreret og pakket ind i en dataprofil, som annoncører kan bruge til at følge dig rundt på internettet og præsentere dig for irriterende reklamer ved hjælp af googles massive annoncenetværk, som findes på millioner af hjemmesider og programmer.”

“Browserens inkognito tilstand beskytter dig ikke. Det er en myte. Alt hvad den gør, er at slette din egen lokale historik når du lukker programmet, men det forhindrer ikke, at de sider du besøger, herunder Google, sporer dig ved hjælp af din ip adresse og såkaldt browser fingeraftryk.”

“For at forhindre sporing skal du bruge DuckDuckGo – DuckDuckGo sporer ikke din aktivitet uanset om du bruger inkognito mode eller ej og hver gang du bruger DuckDuckGo er det som om du aldrig har brugt den før.
Google sporer dig med andet end deres søgemaskine. De henter information fra alle de tjenester de tilbyder: Youtube, Gmail, Chrome, Android, Gmaps m.fl.
Og en meget stor del af alle hjemmesider har Google Analytics installeret for at give sidens ejer information om de besøgende, men det er også en Google sporingsmekanisme.”

“Når du søger forventer du at få et søgeresultat, der ikke er pillet ved. Men ikke på Google: Google giver dig de resultater, som de forventer, at du vil være interesseret i ud fra det de ved om dig. De er jo interesserede i, at du klikker på et af søgeresultaterne (eller en af annoncerne), så de viser det, der giver størst sandsynlighed for et klik. Det kaldes “filterboblen” fordi det holder dine søgeresultater indenfor de foretrukne kilder, som Google tror, du har. Og det fører til såkalde “Ekkokamre”, hvor vi alle kun får informationer som bekræfter vore opfattelser og dermed medvirker til øget polarisering.”

PS: Denne hjemmeside benytter ikke Google Analytics.

PPS: Hvis du er interesseret i alternativer til andre af Googles produkter end søgemaskinen, kan du se en liste med nogle forslag her.