Hva’ er det der med Huawei?

posted in: Internet | 0

Hvis man skal vurdere teknologiske løsninger er det ikke nok at kende til teknik – man skal også kende til storpolitik. Huawei er en kinesisk fabrikant af blandt andet kommunikationsudstyr. Præsident Trump er blevet sur på dem og har benyttet en “national undtagelsestilstand” til at forbyde at USA-firmaer handler med Huawei. Angiveligt fordi der er risiko for at Huawei benytter deres udstyr til at spionere for den kinesiske regering. De må være dygtige til det, for mig bekendt er det aldrig blevet påvist. Og så svært er det nu heller ikke at aflytte trafik på Internettet. Men selv om grunden måske snarere er en handelskrig hvor Trump ønsker at give fordele til amerikanske firmaer, så er det stadig et faktum, at Huawei ikke kan købe komponenter og software hos USA-firmaer: Huawei mobiltelefoner kan fint benytte Android (der er open source), men de må ikke lægge Google specialprogrammer, herunder Google Play butikken, på deres telefoner. Se fx artiklen i Computerworld (med en noget misvisende overskrift) Det vil så ikke tage dem lang tid at oprette en konkurrent til den. Hvad der nok er mere alvorligt er, at de heller ikke kan købe elektronik-komponenter hos Intel, Qualcomm m.fl. Og formodentligt værst af alt: De må tilsyneladende ikke anvende SD- og microSD-kort fordi disse produceres på en licens fra den amerikanske SD Association (se Computerworld) – det er ret vildt at en så generel standard kan være omfattet af en privatejet licens! Og konsekvensen kan blive, at Huawei skal udvikle deres egen modsvarende standard, så vi som forbrugere skal til at tænke og investere i flere forskellige.

Indtil videre er forbuddet udskudt i 90 dage (Se DR.DK) – USA fandt ud af, at de måske er en smule afhængige af udstyr fra Huawei. Senere finder de så måske ud af, at de også er noget afhængige af de leverancer, som Huawei køber i USA. Eller også låner kineserne penge ud til anlæggelse af en Trump golfbane på Philippinerne sådan som det skete i forbindelse med blokaden af ZTE sidste år.

Som forbrugere, især i Europa, er vi lidt på Herrens mark. Men kan du købe en Huawei telefon så bliver den også ved med at virke. Bør du lade være? Indtil videre vil jeg være ganske godt tilfreds med produkter fra Huawei.

Hvis handelskrigen eskalerer og fx også kommer til at omfatte Microsofts salg af Windows licenser til Lenovo, så bliver det rigtigt sjovt. Og mest af alt så illustrerer det at Open Source i stigende grad er en nødvendighed i forhold til it udstyr, der indgår i vores infrastruktur.

Er det noget vi skal grine af eller frygte?