Hvorfor Linux

posted in: Linux, Windows | 0

Hvis din computer har et velfungerende operativsystem, som opfylder dine behov, er der ingen grund til at kigge efter et andet. Men hvis du har problemer med det Windows styresystem, som din computer blev leveret med, så burde du måske overveje Linux. Det er mindst lige så let at bruge som Windows og i takt med at de fleste af de systemer vi bruger alligevel ligger på nettet og kun benyttes via browseren så gør det ikke nogen forskel om denne browser ligger i et Windows system eller i et Linux system.

Der er dog nogle forskelle, som du lige bør overveje: Microsofts Edge browser findes kun til Windows – men den er alligevel ikke bedre (snarere tværtimod) end Firefox og Chrome. Microsoft Office programmerne findes ikke til Linux. På Linux er det typiske valg Libre Office, som til alle almindelige anvendelser kan det samme. Men har du mere krævende behov, så er Microsoft Office stadig nummer et. Til gengæld bryder jeg mig ikke om den udvikling, der er blevet gennemført for Outlook, så OpenSource alternativet Thunderbird er også mit første valg på mine Windows PC’er. Og så er det selvfølgelig også noget billigere: 0 Kr.

Til januar 2020 ophører Microsoft support af Windows 7 og så vil du blive mødt af en lang række opfordringer til at udskifte operativsystemet til Windows 10. Både fra Microsoft og fra diverse it journalister. Men Windows 10 vil være en større forandring fra Windows 7 end fx Linux Mint eller Linux Zorin.

Du kan måske også have fået lidt pladsproblemer. Jeg har installeret Windows 10 og Linux Mint som dualboot på den samme PC. Begge systemer har så fået installeret Libre Office og Firefox. Windows 10 udgaven fylder ca 28 GB, Linux Mint fylder ca 9 GB. Jeg ville også sammenligne hvor hurtigt de to udgaver startede og var klar til brug, men det blev lige udskudt, da Windows 10 (selvfølgelig) lige skulle have installeret nogle opdateringer. Og så nogle flere opdateringer. Men da det var overstået så så de ud til at være lige hurtige: Ca 19 sekunder fra start til klar til at starte af et program. år man ikke selv har startet nogle programmer, så bruger Windows 10 noget mere hukommelse end Linux Mint: 1,4 GB mod 0,8 GB (af PCens 4 GB), men til gengæld arbejder cpu’en på denne PC mere i Linux end i Windows: 5 pct mod ca 2 pct.

Linux.com har – ikke overraskende – et par ekstra grunde til at vælge Linux: Kører dit nuværende operativsystem virkeligt fint? Eller skal du uafbrudt slås med virus, malware, performancetab, nedbrud, reparationer og licensomkostninger?

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med Linux (i god tid inden januar 2020) kan du installere en udgave af Linux i en virtuel maskine på din Windows PC (Download VirtualBox og installer en udgave af Linux i den) eller endnu bedre: Installer Linux som en dualboot mulighed på din Windows PC: Så vælger du ved hver start hvilket system, der skal startes og de to systemer har lige mulighed for at “køre godt”.

Der er mange vejledninger til brug af Linux på nettet – jeg fandt en enkelt her på kimludvigsen.dk/linux/