Facebook indholdscensurering

posted in: Internet | 0

Facebook censurerer det indhold brugerne lægger på systemet. Det er vist en gammel oplysning. Ligesom det også er rimeligt velkendt, at censurkriterierne er en slags “one size fits all”, hvor afgørelsen bygger mere på USAske moralbegreber end på vurdering af sandt eller falsk.

Mark Zuckerberg har nu fremsat et nyt forslag til en mulighed for brugere til at klage over en fjernelse af indhold. En slags Facebooks Højesteret. Når man tænker på hvor meget man i USA kan slås om udnævnelse af dommere til Højesteret, er det sikkert også meget nemmere, at det er et privatejet firma, der tager sig af den slags.

Men det virkeligt underlige er, at ingen benytter den rigtige og præcise betegnelse: Censur!

Jeg citerer fra Danmarks Grundlov:

Ҥ 77
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.

Du kan se en kritisk kommentar (men ingenlunde kritisk nok) til Zuckerbergs forslag her hos Slate.

I en af kommentarerne peges der på diskusions-forummet slashdot.org, der i stedet benytter sig af bruger-moderering: Brugerne kan stemme kommentarer op eller ned – og intet fjernes. Ikke uden problemer, men meget bedre. Den er også reklamefinansieret men reklamerne er ikke helt så overvældende som på FB.