Slid ikke mere på din SSD end nødvendigt

posted in: Linux, Windows | 0

Din SSD (solid state disk) gemmer på alle dine data. Og den kan holde til en begrænset mængde skrivninger af data. Mange – og forhåbentligt langt flere end du får brug for i computerens levealder. Men alligevel kan man godt overveje at spare lidt på unødvendige skrivninger til disken. Windows 10 bliver ganske vist opdateret et par gange om året, men grundlæggende er der ikke den store forskel på W10 og Windows NT 4.0 fra 1996. Og da havde man ikke drømt om hukommelsesbaserede diske.

Så Windows skriver og skriver til disken med masser af unødvendige opdateringer, så man kan overveje at slå nogle stykker af disse fra og i øvrigt opføre sig pænt overfor sin SSD:

Der er nogle gode råd her: lifehacker.com how-to-maximize-the-life-of-your-ssd

En af de ting, de fleste med sindsro vil kunne slå fra er Windows Search, der hele tiden opdaterer et søgeregister over filer på disken: Det bruger computerkraft og slider på SSD’en. Søg efter Tjenester (eller Services på en engelsk Windows), start kontrolapplet’en, scroll ned til Windows Search, dobbeltklik på den og vælg Deaktiveret og tryk på Stop. Der er flere detaljer her: howtogeek how-to-disable-search-in-windows-7/

Tilsvarende er der ikke nogen grund til at foretage en ugentlig defragmentering af en SSD harddisk: Defragmentering har til formål at sikre at en fil kan indlæses på eet gennemløb af en roterende harddisk og der er ikke noget, der roterer i en SSD. Søg efter defrag, start programmet og ret indstillingerne, så der ikke længere køres automatisk hver uge. Der er flere detaljer her: howtogeek configure-disk-defragmenter-schedule-in-windows

Linux skriver også mere på disken end det er nødvendigt når disken er en SSD, så du kan finde nogle forslag til hvordan du optimerer din Ubuntu her: easylinuxtipsproject/speed og nogle tips til optimering af Linux Mint her: easylinuxtipsproject/ssd