Facebook alternativ 8!

posted in: Internet, Tips | 0

Dette er (formodentligt) den sidste artikel på dette sted om alternativer til Facebook og nu er tiden kommet til at afsløre hvilket system, vi mener, bør benyttes som det nye sociale netværk for os alle.

Vi har opstillet en række kriterier, som vi stort set har fået opfyldt:

  • Det skal være et decentraliseret system (hvor oplysninger om alle brugere ikke findes på en enkelt server og kan udnyttes til indsamling af private data)
  • Det skal være et system, hvor man kan være “ven” med brugere på andre servere.
  • Det skal være et system, der giver nogenlunde de samme muligheder for at følge andre brugeres indlæg og opdatere med egne indlæg på PC, Mac, tablet og smartphone som kendes fra Facebook.
  • Det skal være på dansk (eller kunne oversættes)
  • Systemet skal ikke kopiere de indlæg, som oprettes af venner på andre servere, men blot give mulighed for at læse dem (både for at spare plads på serverne og for at muliggøre, at brugere problemfrit kan slette deres indlæg uden at der flyver kopier rundt andre steder)
  • Systemet skal kunne udbygges med ekstra moduler eller lignende.
  • Systemet skal muliggøre kontrolleret registrering af brugere (På dette punkt er vi ikke helt af samme opfattelse som mange af de udviklere, der arbejder med denne slags systemer – det synes at være en udbredt opfattelse at det er vigtigt at give adgang til anonymitet. Men jeg synes at det er langt vigtigere at sikre, at der ikke er indlæg fra trolde og andre, der kun er ude på at sætte lus i skindpelsen på alle og enhver. På en måde som det gamle avisprincip vedr. læserbreve: Forfatterens navn er redaktionen bekendt.
  • Brugere skal kunne forlade en server og tage alle deres data med sig.

Det system som vi har valgt og ønsker at promovere hedder Hubzilla. Der findes en række servere med dette system verden over, men indtil videre er det ikke så udbredt som flere af de øvrige systemer, vi har skrevet om. Se oversigten over “federerende systemer” her: Fediverse.party – men det kan det jo blive.

Og det er desværre heller ikke på dansk. Endnu. Men vi er godt i gang med oversættelsen.

Du finder vores server her: bronshoj.socnet.eu – InfoShare hubzilla server – du er velkommen til at oprette en konto og lege med systemet. Det er ikke sikkert at serveren består for evigt, da vores demoudgave ikke overholder kravet om, at brugerne ikke må være anonyme, men hvis vi bliver nødt til at lukke serveren ned, vil det ske med god varsel og med mulighed for at alle data kan hentes “hjem”.

Det er vores håb, at tilstrækkeligt mange organisationer, der har en demokratisk struktur (fagforeninger, boligforeninger, politiske partier, arbejdsgiverorganisationer, kommuner m.v.) vil oprette en server, så alle hubzilla brugere kan knytte forbindelse, med alle de personer, de har behov for at have forbindelse med.

For at understøtte denne driftsform har vi ændret lidt i en standard hubzilla: I vores udgave har hver bruger et område af skærmbilledet, der indeholder informationer og genveje, som administreres af serverens ejer.

Og så er der også nogle fordele, som følger ekstra med: Hver bruger kan dele sine “venner” op i forskellige grupper, så man kan dele noget med sin familie, noget andet med en arbejdsgruppe i foreningen, noget med kolleger o.s.v. Og hver enkelt bruger kan have sin egen samling af henvisninger, sin egen eller delte kalender, sin egen Wiki m.v. I øjeblikket arbejder vi på et modul, der gør det enkelt at indsende afregninger, fx for transport til møder. Selv om hele formålet med denne aktivitet er at sikre mod misbrug af private data kan vi formodentligt også gøre mere på dette område. Dels i form af en vurdering af netværket i forhold til GDPR og dels en vurdering af, om det vil være muligt, at bruge netværket til den sikrere levering af “mail” (i hubzilla sammenhæng: Privat besked), som Datatilsynet kræver af fagforeninger, virksomheder og andre fra 1.1.2019.

Vi vil rigtigt gerne have tilbagemeldinger på dette – er vi helt galt afmarcheret eller er det her det nye sociale netværk?

Hubzilla benytter zot protokollen. Den kan du læse mere om her.