Hvilken Internet browser skal du vælge?

posted in: Internet, Windows | 0

Internet browseren er det program, vi bruger til at læse informationer fra internettet med. Så det betyder vel ikke det store om vi bruger det ene eller det andet. Og de er jo alle gratis. Om igen. Mere og mere af vores informationsbehandling foregår i browseren og flere og flere informationskilder benytter relativt avancerede metoder til at levere deres informationer, så det kan gøre en del forskel, hvilken browser, du vælger at bruge. Browsere er i dag ret omfattende programmer, fx så er operativsystemet på en ChromeBook/-box helt erstattet af Chrome browseren. Du kan også prøve at se denne lille graphregner, som 100% udføres i din browser v.h.a. javascript og html5: infoshare.dk graph.

Der er mange browsere, men de absolut største er:

 • Googles Chrome
 • Microsofts Edge (som ikke kan bruges på ældre Windows udgaver end Win 10)
 • Mozilla Firefox (som er open source lavet af den uafhængige Mozilla organisation)
 • Apples Safari (som især har en stærk position p.g.a. Mac og iPhone – det er længe siden opdatering af Windows udgaven stoppede)
 • Opera (Engang en norsk udviklet browser – nu ejet af kinesere. Benytter en del underliggende teknologi mage til Chrome)
 • Microsoft Internet Explorer 11 (eller IE11 – nyeste browser fra Microsoft til Windows 7)

For et år siden var Chrome utvivlsomt det uden sammenligning bedste valg, skarpt forfulgt af Edge og Opera, men nu har Firefox halet ind og sandsynligvis overhalet dem alle – igen). Og IE11 som rigtigt mange danske Windows PC ejere bruger er den absolut og uden sammenligning ringeste af dem alle.

Hvilken du foretrækker, kan være et personligt valg baseret på dit brugsmønster og hvilke sider, du besøger, men jeg har altid installeret mindst to: Firefox og Chrome – samt en eller anden Microsoft browser, som man jo ikke slipper for på en Windows PC. Du har sikkert også oplevet at en browser ikke kan vise en hjemmeside korrekt, men når du skifter til en anden browser, så går det fint.

Nogle af de ting, man kan vurdere en browser på er dens

 • hurtighed: hvor hurtigt oversætter den informationerne fra nettet til det billede, du ser (rendering).- både almindelig html kode og javascript programmer
 • effektivitet: Hvor mange kræfter skal den bruge fra din PC – især hvor meget hukommelse skal den bruge, hvis du holder mange faner åbne.
 • kompatibilitet: Kan den åbne og vise alle de sider, du besøger, korrekt. Herunder også om den har fuld fortolkning af alle html udvidelserne i html5.
 • sikkerhed: Hjælper den dig med at undgå farer på det grimme, grimme internet?
 • flexibilitet og udvidelser: Har du mulighed for at ændre relevante indstillinger og er der adgang til udvidelsesprogrammer (extensions).

IE11 har længe haft alvorlige problemer med både hastighed og overholdelse af alle nyere standarder – det ser meget ud som om, at Microsoft er så glade for Win 10 og Edge, at de ikke laver noget som helst på IE11 – og de har den kun med i Windows 10 fordi Edge i starten havde problemer med masser af hjemmesider.

Der er ingen browsere, der har fuld kompatibilitet med alle de funktioner, som de kan blive bedt om at behandle. TechRepublic lavede for et års tid siden en sammenligning af de vigtigste Windows browsere og fandt fx følgende forskelle på hvor mange HTML5 funktioner, de forskellige browsere understøttede:

 • Alle HTML5 funktioner og kompatibilitetskrav: 550
 • Chrome: 519
 • Opera: 516
 • Edge: 460
 • Firefox: 416
 • IE11: 312

I mellemtiden har Firefox taget et kraftigt spring fremad med opgraderingen til deres Firefox Quantum udgave (fra version 57 – men version er p.t. 60) og med den version 63, der er annonceret til efteråret, vil de tilføje både hastighed og rigtigt mange ekstra sikkerhedsfunktioner. Eneste ulempe ved indførelsen af Firefox Quantum var, at en del udvidelser ved den lejlighed blev forældede.

Og sikkerhed i browseren bliver mere og mere væsentlig: Vi ved jo alle, at mange hjemmeside kan lide at lægge en cookie, så “de bedre kan hjælpe med at huske, hvad vi bruger hos dem” eller hvad nu undskyldningen er. Ingen af InfoShares hjemmesider bruger cookies – vi tror på at vore besøgende selv kan finde ud af, hvad der interesserer dem.

Men cookies har udviklet sig til at kunne være noget rigtigt grimt noget – især crosssite cookies, der benytter en teknik, så en hjemmeside-udgiver kan se hvilke andre hjemmesider, du benytter. Det er en rigtig god grund til at bruge Private Internet Browsing, når du har mulighed for det. Crosssite cookie teknologien er endda blevet brugt til at indføre bitcoin browser mining, hvor din PC altså gennem din browser, sættes til at hjælpe en forbryder med at mine efter bitcoins.

Lige som Firefox var først til at indføre (mulighed for) annonceblokering i browseren, så vil der fra oktober også blive lukket for crosssite cookies. Tak, Mozilla. Og det er den profil, som mozilla forsøger at give sig selv nu: Den mest sikre browser. Og når så dertil lægges, at Firefox også kræver flere ressourcer fra PC’en til at holde mange faner åbne, så bliver Firefox ved med at være mit førstevalg til browser.

TechRepublic har udgivet en del artikler om de nye Firefox udgaver:

februar 2018: firefox quantum vs chrome

Marts 2018: Nye sikkerhedsfunktioner i firefox 59 (bl.a. også om de ekstra indstillinger under about:config som du blot skal skrive i adressefeltet)

Maj 2018: firefox beskytter snart mod hjemmesider, der miner cryptocurrency på din pc (om version 63)