Forskningsresultater galore

posted in: Internet | 0

Jeg begrænser mig (nogenlunde) til at skrive om IT og Internettet ud fra et support- eller udviklingsrelateret synspunkt. Men hvis du er interesseret i mere generelle resultater fra den danske forskningsverden, så skal du tage et kig på videnskab.dk eller abonnere på deres nyhedsbrev. Videnskab.dk foretager journalistisk formidling af danske forskningsresultater og den journalistiske vinkel betyder også at resultaterne bliver vendt og drejet og nogen gange lagt mere på grillen end mange andre nyhedsmedier gør i deres søgning efter en iøjnefaldende historie.

For selv om danske forskningsinstitutioner ikke producerer fake news, så er forskere kun mennesker og deres resultater vil som regel være præget af, hvad de leder efter. Uanset om det er efter opdrag fra andre eller blot er på grund af deres udgangspunkt og verdensopfattelse.

Som fx når Aarhus Universitet kan formidle midlertidige resultater, som bliver til “10% af befolkningen er villige til at gribe til vold for at opnå politisk forandring”. Altinget og Søren Pind har taget lidt mere ukritisk mod det resultat end videnskab.dk gør – som de skriver så burde det, selv hvis man accepterer forskernes udgangspunk, snarere være 1%

Jeg undrer mig over at YouGov ved Aarhus Universitet overhoved har ledt efter en sammenhæng mellem viderebringelse af fake news og villighed til vold på den måde, de har. Det er min erfaring at langt de fleste, der viderebringer fake news gør det fordi, de ikke har gennemskuet, at der er tale om fake news. Og det er ikke nødvendigvis noget, de har lyst til at indrømme efterfølgende. At gennemskue fake news kræver tid, vilje, evne og mere tid. Og hvis man generelt er dårligt udstyret på et eller flere af disse områder, er det jo egentligt ikke overraskende, hvis man også oftere kommer i den situation, at “de mundtlige argumenter ikke slår til”.

Videnskab.dk havde 10 års jubilæum d. 21.4 2018, så tillykke og tak til dem.