Facebook alternativ 2?

Vi fortsætter med at beskrive alternativer til facebook.. I sidste artikel skrev jeg at OSSN var et godt alternativ – bortset fra at medlemmerne af forskellige OSSN servere ikke p.t. har mulighed for at være venner med hinanden.

Det har de derimod med diaspora*! P.t. 670.000 brugere på 170 servere, som kan følge hinanden og diverse emner på kryds og tværs mellem serverne, men det er stadig den enkelte server-administrator, der sætter reglerne for “sine” medlemmer – og data bliver ikke indsamlet af en mega-institution, der kender alle brugere. Faktisk kan medlemmerne af diaspora* følge alle medlemmer i hele “the federation“, som består af diaspora*-, socialhome-, friendica– m.fl servere, som udveksler data efter en fælles overenskomst.

For en facebook bruger kan det nok kræve lidt tilvænning at bruge diaspora*: Venner hedder @….. og emner, som man følger interesseret, hedder #…… Brugergrænsefladen i friendica er måske lidt nemmere at gå til, men friendica er noget nyere og p.t. kun oppe på 68 servere og 12.600 brugere. Men man er dejligt fdri for reklamer og opfordringer fra facebook til hvad jeg nu skal interessere mig for og tage stilling til. Du angiver simpelthen selv med #etellerandet, hvilke emner, du følger.

Vores diaspora* server står her: http://socnet.eu og mit brugernavn er @arne@socnet.eu. Du er velkommen til at oprette en konto og bruge systemet for sjov eller for alvor. Og jeg hører meget gerne om dine erfaringer og bedømmelser.

En af de gode forbedringer overfor facebook er begrebet “Aspekter” som svarer nogenlunde til Google+’s Grupper: Du kan have flere forskellige aspekter, så dine indlæg vedr. fx familie kun kan ses af de kontakter, du har i familiegruppen, indlæg vedr. arbejde kan kun ses af de kontakter du har i gruppen arbejde o.s.v. – og du kan selv oprette flere aspekter – jeg har fx oprettet en gruppe “netværksbekjendte” som vel egentligt er det, der bedst svarer til facebooks venner.

Du kan også lade dine opslag være Offentlige og så kan de ses af alle på den samme server. Og hvis du sætter et emne på, fx #OK18, så kan alle på den pågældende server let finde det indlæg – og alle på andre servere, som har mindst een ven på samme server, som du er på. Det kan kræve lidt øvelse, men prøv og lad mig høre om resultatet.

Og allerhelst: Send os en ordre på at sætte en diaspora* server op til din fagforening, din beboerforening, din by, din arbejdsplads, . . .