Skjulte snydehenvisninger

Mails og hjemmesider kan indeholde henvisninger og vedhæftelser, der er noget ganske andet, end det de giver sig ud for. Så hvis man absolut skal klikke på noget af den slags, så gør det til en god vane at kontrollere, hvad henvisningerne egentligt indeholder. Hvordan du gør det, afhænger af hvilket program, du benytter, men her er nogle metoder, der går igen i forskellige programmer:

Peg på henvisningen uden at klikke. Nogle programmer viser henvisningens reele adresse i en lille pop-up rude efter et par sekunder, andre viser den i nederste venstre hjørne. Du kan prøve det med denne henvisning (den peger til vores antiscam forum).

Vedhæftede programmer i mails vil ofte blive bremset af dit mail- eller antivirus program. Men hvis de nu smutter igennem – eller du tillader dem, fx ved at klikke på et “vis billeder” eller “vis alt” eller lignende, så skal du være meget opmærksom på, at du ikke får startet et program fordi du tror, det er noget uskadeligt. Vi har fx set en vedhæftet fil med navnet “anita.jpg________________________.exe”. Dit mailprogram kan ikke vise det hele, så det ser ud til at du har fået et billede af søde Anita (.jpg), men i virkeligheden er det et eksekverbart program (.exe), som kan gøre skade på din PC.

Tilsvarende er forskellige mailprogrammer også så “brugervenlige” at de som afsender oplyser hvem afsenderen SIGER han er – ikke hvem det rent faktisk ER. Tjek detaljerne vedrørende afsenderen inden du tror på noget. Metoden er desværre forskellig i forskellige programmer. I Gmail fx er der en lille pil-ned efter adressefeltet- klik på den.

Hvis du stadig ikke er sikker så kan det være nødvendigt at kikke på den kildetekst, der har dannet det du ser på. Igen forskellige metoder, fx i webbrowsere kan du højreklikke på siden og vælge “Vis sidens kildekode” (Firefox), “Vis kildetekst” (Chrome), “Vis kilde” (Internet Explorer). I Gmail kan du klippe på menuen (pil-ned) yderst til højre og vælge “Vis oprindelig”.