Statistiske informationer

posted in: Tips | 0

Danmarks Statistik indsamler masser af informationer og de gør efterhånden også en hel del for at præsentere udvalgte data på en let tilgængelig måde. Fra deres forside er der hurtig adgang til en række af de mest benyttede statistikker.

Hvad fx med en oversigt over kommunernes investeringer i anlæg i 2016:

Men der er også adgang til enorme datamængder i deres databank: Statistikbanken

Har vi ikke alle på et tidspunkt slået op, hvor almindeligt familiens ny-døbtes navn er: I 2016 var Noah det mest brugte navn til nyfødte.

Og mit yndlingsbarnebarn (eller rettere hans forældre) har været med til at starte en veritabel dille (navnebarometer):

Det kan være lidt arbejdskrævende at få trukket netop de data ud, som har betydning for konkrete beslutninger, så det er der også nogen, der kan gøre for dig, fx estatistik.dk, som også lader nogle udarbejdede statistikker lige tilgængelige på deres hjemmeside.

InfoShare tilbyder også at hjælpe jer med jeres statistikarbejde: Indsamling, præsentation og fortolkning. Vores favoritdisciplin er “bias”: Bare fordi jeres tal ser ud til at antyde en sammenhæng mellem dette og hint, kan der jo godt være en helt anden årsag.

Mine yndlings online statistikker er dog stadig gapminder, der har indsamlet tal om social og økonomisk udvikling, sundhed m.v. fra hele verden over så mange år, som de har kunnet få fat i.

Med den slags statistik er det ofte afvigelserne, overraskelserne, der er mest interessante: I USA har man med en gennemsnitlig årlig personindkomst på $73.000 en gennemsnitlig levealder på 79 år. I Nordkorea har man $1.400 og 72 år (Ækvatorial Guinea: $31.000 og 61 år). Så forstår man måske bedre hvorfor Trump er så sur på Nordkorea.

Opdatering: Ivan Erik Kragh har skrevet en serie indlæg om brug af danmarks statistiks data: kraghinvest.dk dst