Billedredigeringsprogrammer

posted in: Software | 0

Der findes andre programmer til billedbehandling end Adobe Photoshop (dyrt og kompliceret) og Windows Paint (meget nødtørftigt). Og selv om man måske ikke ønsker at ændre på et billedes udseende, kan man hurtigt få behov for at ændre, hvor meget det fylder, fx hvis man skal lægge det på en hjemmeside eller sende nogle stykker i en mail.

Nedenstående programmer er enten gratis eller findes i en gratis demoudgave, så jeg vil ikke gå i detaljer med forskellene: Prøv dem selv og se hvilket der bedst lever op til det behov, du har.

PhotoShop lignende programmer – der kan en masse, men også kræver lidt studier for at lære at bruge dem godt:

Adobe Photoshop: Det formodentligt mest udbredte billedredigeringsprogram blandt professionelle. Og det er godt. Rigtig godt. Og dyrt: Lige nu er det på tilbud til 150 kr/md – man køber det ikke længere, man lejer det. Til Mac og Windows.

Pixlr er web-baseret (gratis at bruge) og så undgår du at spekulere på Mac/Windows problemstillingen. Men du kan også installere det på din egen PC eller Mac – pris ca 15$/år) Der findes to udgaver Editor og Express. Især Express er en god og brugervenlig samling af de mest anvendte “hurtigt fix et billede” værktøjer.

GIMP Gennem 20 år det mest kendte gratis open source alternativ til Photoshop. Lidt tungt på PCen og ikke det mest brugervenlige program, men det samme kan man jo sige om Photoshop. GIMP findes til Windows, Mac og Linux.

paint.net startede som et simpelt program og det er stadig ret enkelt at bruge, men funktionalitetsmæssigt er det på højde med Gimp og lignende. Til trods for .net navnet, så er det ikke netværksbaseret og det kan desværre kun køre på Windows.

Paint Shop Pro var engang et “shareware” program, der konkurerede med Corel. Nu er det en del af Corel koncernen. Men det bliver det ikke dårligere af.Du finder en 30 dage gratis prøveversion her. Pris ca 400 kr.

Photopea: Glimrende gratis online program – starter lynhurtigt. Kan blandt andet redigere billeder i Photoshops psd format.

Billedredigering – men en anelse mere brugervenligt:

Artipic. Fremragende fotoredigering til Windows og Mac til en overkommelig pris: 30 euro (eller rettere gratis demo og når demoen bruges får man tilbudt programmet til 10 euro hver gang man afslutter)

Photo Filtre. Gratis i version 6 og 7 – som måske også er lidt mere overskuelige end den fulde version, som dog kun koster 35 euro (ca 260 kr). Kun Windows.

Serif Photoplus: Lidt dyrere, p.t. 740 kr, men til gengæld også ganske omfattende og meget brugervenligt med en række instruktionsvideoer. Kun Windows. Videreudvikling af PhotoPlus er nu blevet erstattet af Affinity Designer og Affinity Photo, der kan køre på både Mac og Windows.

Affinity Photo (Mac og Windows). Prisbelønnet af Apple, Gratis demo. Pris 384 kr.

Topaz Studio fra Topaz Labs findes til Mac og Windows i en gratis version og med mulighed for at man kan købe en lang række forskellige add-on pakker til priser fra $5 til $100.

Krita Fremragende gratis paint program til Windows (mindst Windows 7), Mac og Linux. Understøtter også brug af tablets fra Wacom m.fl. Enklere at bruge end Gimp, men det kan jo være en smagssag.

Suiter til flere formål, typisk redigering, organisering og udgivelse:

Picasa fra Google – eller efterfølgeren Google Photos: Fotoredigering, – organisering, -visning og -upload til Google+ i eet program. Meget brugervenligt til de almindeligste billedændringer, fx kontrastændring og oplysning af mørke områder. Men ændring af billedstørrelse i pixels er godt gemt: Det hedder Filer / Eksporter til mappe!!!

Corel eller CorelDraw Graphics Suite var engang det helt store til tegning og billedredigering. Og det er stadig glimrende programmer, selv om deres markedsandel er faldet. Suiten er både tegning af vektorgrafik, redigering af billeder og website design – men den koster til gengæld også ca 5.000 kr. Gratis prøveversion.

Programmer målrettet mod specielle funktioner:

PixResizer: (Kun Windows) Et lille praktisk program, der kun kan det, det siger: Ændre et billedes størrelse. Nåe ja – og så konvertere mellem jpg, bmp, png etc.

InPixio har lavet et billedredigeringsprogram (529 kr), der på næsten intelligent vis hjælper med at fjerne uønskede elementer fra et foto. De har også et gratis fotoredigeringsprogram (som min Avast virusscanner dog ikke brød sig om: Inficeret med MalwareGen) og et program, Photo Maximizer) til forstørrelse af fotos uden tab af kvalitet (449 kr).

Ashampoo Photo Commander: (Kun Windows) Redigering og organisering for 389 kr (gratis demoudgave). Ashampoo har i øvrigt flere foto-relaterede programmer, fx HDR Projects, som kan lave HDR billeder ud fra kun en enkelt optagelse. Det er selvfølgelig snyd, da ægte HDR kræver flere forskellige eksponeringer af samme motiv – men det er ret flot “snyd” – se her. (Pris 516 kr). Hvis man er “medlem” hos Ashampoo får man løbende tilbud om at købe deres programmer til meget reduceret pris.

Diagramtegning:

draw.io er fremragende, når man skal lave diagrammer: netværk, organisationer m.v.

Billedorganisering:

Mange af programmerne ovenfor har indbygget deres egen billedorganisering. Ellers er Windows Stifinder og Finder på Mac nu ganske glimrende. (altså den filorganisering der følger med din PC/Mac). Jeg kan godt lide disse:

IrfanView: Gratis og hurtigt.

ACDSee: 60$ men ofte tilbud. Har bl.a. en enkel og hurtig funktion til at lave billedgalerier til web.

 

PC Magazine har også nogle forslag til billed organiseringssoftware her. Og her er en gennemgang fra TopTenReviews samt et par forslag fra Jimdo.