Facebook har een vare: dig!

Facebooks udlevering af data som er blevet brugt af Cambridge Analytica har fået massiv medieomtale, så der er jo næsten ikke grund til at skrive mere om den sag. Men her er alligevel de vigtigste ting, som jeg ser dem:

Facebook er ifølge Forbes ca 400 mia. $ værd og de 17.000 medarbejdere omsætter årligt for 27 mia. dollars (Forbes: facebook). Og de har kun een vare: Oplysninger om dig. Og som den aktuelle sag har sat fokus på, så er det noget mere omfattende end de fleste forestiller sig: Og da det er den eneste vare de har i kataloget, så er de ret opfindsomme med hensyn til, hvordan de kan sælge varen.

  • Du har givet dem lov til at genbruge de indlæg og billeder, du slår op. Men ikke nok med det: De har en betydelig viden om dig ud fra de “Likes” du sætter på andres indlæg. Det er netop denne viden, som Cambridge Analytica er i stand til at bruge mod dig: Fx et helt simpelt eksempel: Hvis du ofte “liker” indlæg om danske produkter, anbefalinger af køb dansk og lignende, så ved CA, at der er en overvejende sandsynlighed for at du vil læse en annonce eller et indlæg, hvor der er et billede af en person med et skilt, der siger “køb dansk”. Og personen eller indlæget handler så i virkeligheden om, hvem du skal stemme på til næste valg. Er det uskyldigt eller ej? Tjae, vi udsættes hele tiden for langt flere informationer end vi kan bearbejde, så det er i hvert fald “smart” at man med bestemte kneb, kan nedsætte din forsvarstærskel overfor falske nyheder og lign.
  • Informationer om dine venners profil og aktivitet frit tilgængeligt: Indtil midten af 2014 kunne man købe informationer fra facebook incl. “Friends Permission”. Det var dette, som blev udnyttet til at 270.000 brugere af en Facebook app kunne give informationer om 50 mill. facebook brugere. Facebook siger, at de har fjernet “Friends Permission” i midten af 2014. Men om det betyder, at de gør det samme med en anden betegnelse, det kan man kun gætte om.
  • Ifølge Facebook havde Alexandr Kogan (som på The Verge siger han bliver brugt som syndebuk) fået tilladelse til at bruge “Friends Permission” i forskningsmæssig sammenhæng (indsamlingen skete i hans private firma Global Science Research, selv om han også er ansat på Cambridge universitet) – at han har videresolgt oplysningerne til CA er i strid med aftalen med Facebook. Et problem, som Facebook dog har kendt til siden 2015 uden at fortælle om det.
  • Mark Zuckerberg (Facebooks direktør) har udsendt en pressemeddelelse, hvor han beklager. Det mest interessante i den sammenhæng er, at han i den sammenhæng siger at Facebook skal passe bedre på vore data. Nu har Facebook jo ellers i årevis opført sig som om det var deres data, så hvad er nu hvad? Det afspejler endnu engang den fuldstændige mangel på lovgivning på området.

Nogle kilder til yderligere information:

version2

dr.dk

videnskab.dk (om psykografi)

Politiken (om KLs begejstring for CA)

TED foredrag med Zeynep Tufekci (søg også efter hende på youtube, ted.com: interessant)

Nikolaj Sonne (dr.dk) advarer mod brug af Messenger

Alexander Nix (CA’s direktør) som gerne tilbyder mere rabiate midler.

Christopher Wylie, whistlebloweren fra CA, der startede den aktuelle sag.

Berlingske: Tidligere SAP direktør siger farvel til facebook.

(Fra Paul Joseph Watsons facebook side)