Bitcoin

posted in: Sikkerhed, virus m.v., Tips | 0

Hvad er det der Bitcoin egentligt? Altså ud over en valuta, der er ganske populær hos kriminelle.

Bitcoin er en valuta. Den kan bruges til betalinger lige som andre valutaer. Den kan ikke ombyttes til guld i noget land, men hvilken valuta kan det efterhånden? Så dens værdi består ene og alene i tillid. Tillid til at andre også tror på at en bitcoin er noget værd og er villige til at modtage den som betalingsmiddel. Altså ligesom med andre valutaer. Og tillid er måske nok noget virtuelt eller abstract, men selv om det egentligt kun er ren varm luft, så kan det godt være værdifuldt.

Hvor alle andre valutaer kun kan flyttes digital med hjælp fra en bank, så kan Bitcoin flyttes uden at der er nogen banker involveret og dermed opstår begejstringen hos kriminelle: De kan flytte bitcoins uden at nogen ved, at de har gjort det. Eller rettere: Uden at nogen kan finde ud af, at de har gjort det – for bitcoin systemet i sig selv ved det, men den viden er spredt ud på mange forskellige computere med kun en del af transaktionshistorien. Alle computere, der bruges til at betale med bitcoin har et program, som er med til at vedligeholde denne information.

Bitcoins har endnu en besynderlighed, som man ikke umiddelbart kan sammenligne med andre valutaer: Der vil maksimalt kunne være 21.000.000 bitcoins og det er kun lidt over halvdelen, der er “fundet”, men alle forventes at være fundet i år 2150. For at “finde” en bitcoin skal man lave en række matematiske eksperimenter med programmer, man kan hente på Internettet, og når man er heldig, så får man tildelt en mængde bitcoin. Det er lidt ligesom at krave efter guld eller ædelstene og derfor kalder man de personer, der gør dette for bitcoinminere. Matematikken er lavet, så det bliver vanskeligere og vanskeligere at finde en ny bitcoin og allerede nu vil det i Danmark ikke kunne betale sig at lede efter bitcoins: Det er simpelthen for dyrt i strøm. Man har forsøgt at være mere effektive, først ved at ændre programmerne fra at køre i PCens CPU som alle andre programmer, til at bruge matematiske beregninger i GPUen (grafikkortets processor), der er mere effektiv til denne slags matematik og siden til at bruge specialudviklede processorer (ASIC).

Når nu det er så dyrt at bitcoinmine, så er der selvfølgelig også dukket en ny kriminel aktivitet op: Man hugger da bare maskinkraft på andre menneskers maskiner (ligesom med botnet). I sidste uge måtte jeg bruge en dag på at fjerne en bagdør, en trojaner og en bitcoinminer fra en kundes server, hvor den slugte al cpu kraft.

Og rygterne om den hurtige vækst i værdi af bitcoins får også andre entreprenante personager på banen. Jeg har lige modtaget en mail som denne – jeg gider ikke engang klikke på den for at finde ud af hvori bondefangertricket består – i hvert fald ikke fra den PC, jeg bruger til daglig:

Du kan fx læse mere om bitcoins her: wiki bitcoin og her: Dansk Bitcoinforening

Bitcoins hurtige popularitetsvækst har gjort, at der er opstået en lang række andre digitale valutaer, fx Litecoin, Peercoin, Dogecoin, Namecoin, Mastercoin og Primecoin. Senest er der en række storbanker, der er gået igang med at undersøge muligheden for en fælles digital valuta udelukkende til udveksling af penge mellem banker.

Da mining (og transaktionsvedligehold) er så cpu- og dermed energikrævende, burde man måske på et tidspunkt regne lidt på, hvad denne fantastiske nye valuta koster os i CO2 belastning. Nå for søren – det er der allerede nogen, der har gjort: version2.dk sort-kryptovaluta-bitcoin-transaktion-bruger-nu-lige-saa-meget-stroem-husstand-goer-paa-uge

Artikel 6.11.17 opdatering 18.12.17: Danmarks Nationalbankdirektør har udtalt, at det at investere i Bitcoin er ligesom at spille i lotteriet: version2.dk nationalbanken-livsfarligt-at-investere-bitcoin og det har han vel egentligt ret i, men det gælder vel enhver valutainvestering. Men selvfølgelig er bankverdenen ikke begejstret for en valuta, der ikke behøver banker – se også kommentarerne til Version2’s artikel. Jeg synes det er mere bekymrende at vedligehold af Bitcoin kræver så meget strøm – p.t. ifølge Alex de Vries svarende til hele Danmarks strømforbrug: digiconomist.net bitcoin-energy-consumption og dr.dk bitcoin-sluger-lige-saa-meget-stroem-som-hele-danmark.

Og så har jeg helt grundlæggende vanskeligt ved at forstå denne værdi af varm luft, men det er jo nok bare min fatteevne, der er begrænset: Hvis jeg for 1 år siden havde købt en bitcoin til 5.000 kr ville jeg kunne sælge den i dag til ca 95.000 kr. Jeg er altså blevet 90.000 kr rigere uden at røre en finger. Og altså uden at skabe en tilsvarende værdi. Så det må jo være noget værdi, som andre har skabt, som jeg så snupper. Noget amoralsk, men jo ikke anderledes end hvis jeg med held havde spekuleret i andre valutaer eller aktier. Hvis vi leger at Bitcoin ikke stiger ret meget mere, men at alle Bitcoin ejere har været lige så smarte, som jeg (ikke) har været, så har vi nu ca 10.000.000 Bitcoins til en værdi af 1.000 milliarder kr – hvoraf kun 5% stammer fra en tilført værdi fra andre valutaer! Altså næsten 1.000 mia. varm luft kroner, som nogen kan bruge til at opkøbe et land eller al fødevareeksport til Afrika i 5 år eller en skrækkelig masse krigsfly eller … Nå, det er jo nok bare min fatteevne, der overser et eller andet.

Opdatering 08-01-2018: Steam og Microsoft har droppet Bitcoin som betalingsmiddel: Transaktionsomkostningerne er for store og kursen for svingende.

Opdatering 10-01-2018: Computerworld artikel – og ikke mindst kommentarspor – om en række andre e-valutaer: computerworld.dk ukendt-kryptovaluta-slaar-bitcoin-af-banen-er-steget-36-000-procent-paa-et-aar

Opdatering 18-01-2018: DR har sendt en dokumentarfilm (fra begyndelsen af 2017) om Bitcoin: https://www.dr.dk/tv/se/det-moerke-net-series/det-moerke-net-3/det-moerke-net-penge#!/