Aggressive reklamer på mobilen

Lavabirds Barcode Scanner er et nyttigt lille program til din Android mobiltelefon så du kan scanne QR-koder og stregkoder med din mobiltelefon. Eller det var det i hvert fald: Siden opdateringen i december 2020 har programmet også været kilde til ret aggressive reklamer på mobiltelefonen, såkaldt “malvertising”.

Det er ikke usædvanligt, at gratis programmer tager sig betalt ved at vise reklamer, men hvor det normalt er noget, der er åbenlyst fra starten af programbenyttelsen, så er der her tale om en funktionalitet, der er kommet ind i programmet efter at det i årevis har været fredeligt. Og hvor udviklerne har gjort sig ret store anstrengelser for at skjule denne nye funktionalitet for de test, der foretages i Google Play programbutikken. Og den slags er ufint. I hvert fald når det er et lille firma som Lavabird, der gør det – når det er Microsoft, der forvandler deres syvkabale program til en reklamesøjle, så er det selvfølgeligt en helt anden sag. Eller?

Andre forsøg på at skjule “ekstra funktionalitet” for en indledende test (som fx Play store eller Apple Play) kan være programelementer, der først virker efter nogen tid (det så vi allerede for mange år siden i forbindelse med virussen Fredag den 13.) eller fx kun aktiveres når mobiltelefonen bevæger sig.

Nogle af de uhensigstmæssige programdele kommer via kode-biblioteker (SDK’er) som udviklingsfirmaet ikke selv er herre over, men som de blot har brugt fordi det var den hurtigste løsning på en programmeringsopgave. Og det er helt legitimt men kan have en bagside og dermed faktisk også ramme betalingsprogrammer, som man ellers bør kunne regne med ikke har den slags uhensigtsmææsigheder.

Så det vi som brugere må skrive os bag øret, er at unormal funktionalitet af vores enhed (PC, telefon eller andet) behøver ikke at komme fra et eller andet nyt program, som vi lige skulle prøve af, men kan være et program som vi har haft længe, men som nu er blevet opdateret. Så husk, hvis du “lige skal prøve et program”, at afinstallere det igen bagefter, hvis du ikke fandt det nyttigt.

Historien i ZDnet. Historien på mobilsiden.dk (som uheldigvis har fået kaldt firmaet bag Barcode scanner for Lavasoft i stedet for Lavabird. Lavasoft er et glimrende svensk firma, der står bag Ad-Aware, som er det stik modsatte af uønskede reklamer.)

https://www.zdnet.com/article/with-one-update-this-malicious-android-app-hijacked-10-million-devices/