Spot en trold

posted in: Internet | 0

Trolde kan ikke lide mennesker. Punktum. (Med Disneys Shrek som en mulig puttenuttet undtagelse). Internet-trolde, eller trolls, kan ikke lide dig. En internet-troll er en falsk profil, som blander sig i enhver debat på sociale medier, hvor der er en mulighed for at få gryden til at koge over ved at tilføje ekstreme udtalelser, falske eller manipulerede nyheder. Nogle af de falske profiler er oven i købet automatiske (drevet af en software robot, a bot) og har primært til formål at øge troværdigheden af hinanden og de håndskrevne trolls. Og så er der også nogle ægte profiler, der opfører sig som trolls, så dem kan vi godt tage med under betegnelsen. De sociale medier, Facebook, Youtube o.s.v. har et kæmpe ansvar for udbredelsen af trolls: Medierne elsker de historier, der får folk til at interagere og hvad er bedre end en obskur historie, der får folk til at fare i blækhuset. Oprindeligt havde udtrykket intet med trolde at gøre, men med fiskemetoden “at dørge” som på engelsk hedder “to troll” (se wikipedia).

Hvorfor? Nogen trolls har et klart formål med deres aktivitet og nogle grupper er identificeret: Vi har de russiske troldefabrikker, som – især op til præsidentvalget i USA i 2016 – var meget aktive med at plante historier, der kun styrke mistilliden til USAs demokratiske institutioner. Noget der kom Trump til gavn, da han kørte meget af sin kampagne på den samme fortælling, men ellers gætter man på, at Ruslands ledelse så en fordel i et svækket USA (og Vesten i det hele taget) og hvis befolkningerne ikke har tillid til deres institutioner, så vil det være en klar svækkelse. Og så var der nogen med en politisk agenda, især den yderliggående højrefløj i USA, der var hurtige til at lære af metoden og bruge den til at angribe såvel diverse mindretal som deres politiske modstandere. Ved dette valg i USA har vi fx set angreb på valgets optællingsregler og disse angreb passer fint med såvel den russiske “svækkelses-strategi” som USAs højrefløjsretorik. Det sørgelige er så at det er USAs nuværende præsident, der fører an i angrebene. Og så er der de formål, der er af mere tilfældig karakter: Hvis der er en eller anden sag, der er velegnet til at bringe folks pis i kog, så er det sikkert, at der er trolls, der blander sig og deres formål er på linje med de, der i den fysiske verden synes, at det er sjovt at male med spraymaling på butiksfacader eller begå andet hærværk. Og bekæmpelsen af corona-smitten er et rigtigt godt sted at få folk op at køre. Så en hurtig huskeseddel m.h.t. hvorfor:

  • Hærværk
  • Politisk svækkelse af Vesten
  • Politisk svækkelse af politiske modstandere.

Der kun én medicin, der hjælper mod trolls: Lad være med at viderebringe deres historier og lad være med at gå i debat med dem. I bedste fald spilder du din egen tid og i værste fald er du med til at gøre deres arbejde. Så lad være med at viderebringe historier bare fordi de lyder overraskende og usandsynlige uden at du selv har fakt-tjekket dem. Enten ved at gå til kilden eller ved at du stoler ubetinget på at din kilde er både troværdig og i stand til at tjekke sine informationer. Jeg fristes til at bruge et udtryk fra den fysiske verden: “Hæler er lige så slem som stjæler”. Der forskes i, hvordan man kan automatisk opdage at nogen er i gang med at troll’e – det får mig egentligt ikke til at blive mere tillidsfuld.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man fakta-tjekker, så se fx artikler om fake news.

Så vejledning nummer et er at du ikke skal tro på tilfældige personer, der blander sig i en debat, men hvis du har lyst til at advare andre ved at udråbe personen til en troll, så er der her nogen vejledninger, du kan gøre bruge for at tjekke om der er tale om en troll:

Videnskab.dk om russiske trolls

Vejledninger fra Dansk Institut for Internationale Studier

TjekDet

Engelsk vejledning i quiz-form.

Det er næsten synd at bruge mit billede at Dansbos Bakketop Trine i denne sammenhæng: I Dansbos fortælling er trolde nogen der forsøger at forsvare naturen mod menneskelig hærgen.