Apple skifter fra Intel til ARM

posted in: Mac, iPad, iPhone | 0

Apple har i lang tid brugt deres egne ARM processorer til deres iPhone og iPads, men brugt Intel processorer i deres notebooks og andre computere. Og hvor iPhone og iPad kører IOS operativsystemet, så kører Mac computerne MacOS (eller OSX som det hed før den sidste navneændring).

Men nu har Apple annonceret, at de vil skifte til ARM processorer i deres computere. De har allerede tilbudt en udviklingspakke med de nye cpu’er og det ny operativsystem til udviklere, så vi kan komme i gang med at få tilrettet alle de programmer, der er udviklet til at køre på Mac. Der er ikke så mange af den slags som der findes til Windows og Linux, men der er dog en hel del meget udbredte programmer, som fx Microsoft Office, Firefox og Chrome. Apple bestemmer, så det er bare om at følge med, men der vil nu nok komme en periode med diverse småproblemer. Men formodentligt ikke for de programmer som Apple selv udvikler som Safari, Pages o.s.v.

Du kan læse mere om hvad ARM egentligt er hos ZDNet og her kan du også se en omtale af Apples annoncering af skiftet. Apple vil lave en slags emulator så Intel-baserede programmer fortsat vil kunne køre på ARM processorerne. Den første udgave af MacOS, der vil kunne køre på ARM kaldes Big Sur og den skulle indeholde en del elementer, som Apple har hentet fra iPhone. Hvilket minder mig om, hvordan det gik for Windows, da de introducerede Windows 8.

Apple siger at de opnår en besparelse på 60 procent på deres produktionsomkostninger, men når man ved, hvor glad Apple er for deres lukkede miljø, så har muligheden for at opnår større kontrol nok også spillet ind.

Når onde tunger kalder det for ARM Mac geddon, så tror jeg det er kraftigt overdrevet, men helt problemfri bliver det nok ikke.

Seneste: Softbank sælger ARM Ltd til NVidea for op til 40 mia. USD – hvis de får lov af diverse myndigheder. ARM udsteder licenserne til de fabrikker, der producerer ARM cpu’er.