Kinesisk virustelefon

Nej det har ikke noget med Corona at gøre, men for nogen tid siden skulle vi bruge en enhed, der kunne programmeres og bruge GSM (SMS) og WiFi, så det billigste var at købe en billig smartphone. Vi prøvede først med en 500 kr Denver fra Harald Nyborg, men dens antenne var måske fin til udendørs brug, men tabte hele tiden forbindelsen inde på kontoret. Så fandt vi en smartphone til 3-400 kr på Wish. Det har været en interessant oplevelse. Nydeligt produkt – 3 kameraer og fingeraftrykslæser og flot design. Så lad gå, at den annonceres med Android 8 men i virkeligheden er installeret med Android 6 (og med pilleri i systeminfo, så de også siger 8) . Det er lidt værre, at den insisterer på at vise reklamer uanset hvor tit vi afinstallerer forskellige “overflødige” apps, som findes på den. Og med besvær: For de er installeret med administratorrettigheder, herunder ret til at forhindre afinstallation.

De uønskede reklamer, som med mellemrum låser telefonen, så man ikke kan bruge andre apps, er rimeligt nemme at få øje på – det er lidt værre, at den måske også aflytter vores netværk og sender informationer til ukendte modtagere. Det vender jeg tilbage til, når vi får tid til at analysere situationen med vores SLS – og tænder telefonen igen på et begrænset netværk.

SMS Gateway er vores app – resten er dodgy programmer med tilforladelige navne.

Ashampoo (tysk softwarefirma) har også fundet tilsvarende malware og lavet et program, RottenSys Checker, til at hjælpe med at fjerne det. Programmet virker dog ikke overfor vores version. De søger efter com.android.yellowcalendarz, com.changmi.launcher, com.andoid.services.securewifi og com.system.service.zdsgt.