Kodeordshusker

Vi bliver bedt om at oprette konti med brugernavn og tilhørende kodeord i et væk. Og det er umuligt at huske alle de forskellige kodeord, vi får lavet, så man forfalder let til at bruge samme kodeord flere steder. Og det er ikke særlig sikkert. Jo mere triviel indholdet af en konto er (fx opret en konto for at downloade en pdf fil), jo større chance er der for, at kontooplysningerne ikke er særlig godt beskyttet. Og selv store velrenommerede tjenester kan blive hacket – Have I been Pawned lister over 400 tjenester, der er blevet hacket. Og bruger du samme password flere steder, så får en hacker lettere spil til også at bryde ind i din konto på mere sikre tjenester. Løsningen er selvfølgelig at bruge forskellige passwords. Og gerne lange og komplicerede passwords. Det kan ingen huske, så en kodeordshusker (Password Manager) er en dejlig hjælp. Jeg har tidligere skrevet om blandt andet din egen helt simple variant, men der er mange systemer og programmer til rådighed, se denne oversigt fra PC-Mag. Når du bruger plads i skyen til at gemme dine password er der naturligt nok et betalingsabonnement, men der findes dog også gratis systemer. Ofte som en del af en mere omfattende sikkerhedspakke, Norton, Avira o.s.v.

For en mere omfattende indsigt i, hvad en password manager gør og kan, kan du læse en af PC Mags anmeldelser (af en hvilken som helst af programmerne), fx denne anmeldelse af KeyPass.

Men også et sikkerhedssystem som en kodeordshusker kan indebære en sikkerhedsrisiko. Fx har LastPass lige lukket et potentielt hul i deres system – så vidt vides før det kom ud til bredere kendskab.

Husk at du bliver ret afhængig af de kodeord, som din kodeordshusker tager sig af, så jeg anbefaler at du prøver et par stykker af, inden du beslutter dig, så du ikke fortryder når den allerede har husket hele dit verdensbillede.