Linux virusbeskyttelse

posted in: Linux, Sikkerhed, virus m.v. | 0

“Linux bliver ikke ramt af virus.” Det er nu ikke helt rigtigt: Der er mange færre trusler mod Linux end der er mod Windows og Linux kører som standard uden administratorrettigheder, så der er færre angreb og det er vanskeligere at foretage et angreb. Men Linux kan angribes lige som andre operativsystemer.

Det bedste forsvar er som altid “fornuftig opførsel”: Benyt kun officielle programkilder og sig ikke ja til noget, som du ikke ved hvorfor, du bliver spurgt om. Og sørg for at have en backup af dine egne filer – Linux og de installerede programmer, kan du hurtigt geninstallere, hvis det bliver nødvendigt.

Men som en ekstra forsvarsmekanisme kan du også installere et antivirusprogram og der findes adskillige gratis af slagsen, se fx listen her safetydetective.com best-really-free-antivirus-for-linux.

Sophos har en artikel fra 2015 om samme emne her: sophos.com dont-believe-these-four-myths-about-linux-security – flere ord og mere dokumentation med eksempler samt en henvisning til Sophos’ gratis Linux antivirus. Diskussionen efter artiklen er også interessant selv om den tenderer til at være en anelse religiøs – både for og imod. Det kan dog være værd, at skrive sig bag øret, at Linux ofte benyttes som lagerplads hjemmesider og “filer i skyen” og her kan der godt gemme sig en Windows virus selv om det er noget, der er totalt ufarligt for Linux. En del antivirus programmer til Linux tjekker derfor også for Windows virusfiler – som en ekstra hjælpsomhed.

Vi benytter ClamAV til både Linux servere og til arbejdsstationer. I Linux Mint kan du blot gå ind i Programhåndtering og søge efter Clam og vælg så installation af ClamTk.