3D print

posted in: Software, Tips | 0

3D print er en mageløs teknik. Hvis man har tiden. Vores lille boks til Sladrehank/Familie tager det over 2 timer, at “printe”. Men til prototypearbejde er det uforligneligt – man behøver ikke bestille 10.000 stk sprøjtestøbt før man ved at designet er rigtigt.

Ud over en 3D printer (som smelter det benyttede materiale, typisk en plastiktype) og lægger det ud i tynde stråler i tynde lag, skal man bruge noget software: Et program til at lave det 3-dimensionelle design og et (andet) program til at skære dette design ud i små skiver, der kan “printes” (en slicer).

Til vores første forsøg brugte vi Microsoft Windows 10 indbyggede 3D viewer som slicer. Mest fordi vi selvfølgeligt var lidt utålmodige, men som med en hel del andre ting, så er Microsofts program mest en “sådan en må vi da også have”, hvor der ikke er lagt hverken den store erfaring eller kærlighed i produktet, så . . . Ja, det lignede da, men der var en del morsomheder med detaljerne.

Det nok mest udbredte og kendte program til design og print er nok Blender, der lige straks kommer i version 2.8, men der er masser af mere eller mindre brugervenlige programmer, se fx all3dp.com best-free-3d-printing-software.

Vi benytter den Slicer, der følger med vores 3D printer og den er flink til at minde om at putte lim på pladen m.v., men det er dog alligevel lykkeds os at få tilstoppet 2 PLA patroner. ABS patronerne går det bedre md, men ABS har det med at “krympe” når det stivner, så emnerne bøjer lidt. Der er ikke noget, der er helt fuldautomatisk og problemfrit.