Falske profiler på Facebook mv

posted in: Internet | 0

Facebook har kun en meget nødtørftig kontrol af identiteten bag de oprettede profiler, så det er en yndet aktivitet for diverse identitetshajer og propagandister at oprette falske profiler og forsøge at påvirke en stemning, en politisk debat eller ligefrem lokke dig til at afgive private oplysninger.

Men den slags lader du dig selvfølgelig ikke narre af. Og når sådan en troll blander sig i en debat, som du deltager i, med totalt åndsvage ytringer er det selvfølgelig fristende, at forsøge at lede dem på ret spor, men desværre: Du går blot deres ærinde. Facebook prioriterer profiler med megen interaktion højere end andre, så hver gang du giver en troll tørt på, har du blot bidraget til at sende “budskabet” ud til endnu flere.

Den eneste rigtige løsning på det er selvfølgelig at benytte et alternativt socialt netværk, hvor identiteten er bekræftet gennem et betalt medlemskab, fx via en fagforening, boligforening eller lignende. Det har vi forsøgt at udbrede gennem nogen tid ved brug af Hubzilla og du kan se et eksempel her: socnet.eu. Du er velkommen til at prøve det af – også uden betalt medlemskab.

Men indtil vi får overbevist verdens befolkning om at skifte til decentrale, forbundne, ikke-anonyme sociale netværk er det meget godt med en vejledning til hvordan man gennemskuer en falsk profil. Sådan en har LCIK lavet og du kan finde den nederst i denne artikel fra dr.dk om eksempler på falske profilers aktivitet.

Du kan evt også nøjes med blot at læse de gode råd uden eksemplerne:

  • Har profilen venner? Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer kan det være et tegn på, at vennerne er købte bots og at profilen er falsk.
  • Virker profilens venner ægte? Virker det det som om profilens venner kender hinanden på kryds og tværs? De er måske forankret i en by, på en skole eller via arbejdet. Hvis ikke, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.
  • Forestiller profilbilledet den samme person? Hvis profilbillederne forestiller forskellige personer, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis du fx kan finde de samme billeder andre steder på nettet.
  • Er profilen meget ny? Nogle scammere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt scam. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet.
  • Virker personen meget ivrig for at føre samtalen over på en anden platform? Hvis person virker meget ivrig efter at få dit telefonnummer for at rykke samtalen over på sms eller i øvrigt er interesseret i private oplysninger, skal du være særligt opmærksom.Kilde: Landsdækkende Center for it-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK)