Windows genveje

posted in: IT skolen, Windows | 0

Her kommer en ny liste af genveje, som du kan bruge på din Windows PC. Denne gang især med brug af Windows tasten.

Brug ekstra skriveborde så du kan organisere dine åbne programmer lidt mere overskueligt:

Windows + Ctrl + D: Åbner et nyt skrivebord

Windows + Ctrl + Pil til højre (eller pil til venstre): Skifter mellem dine oprettede skriveborde

Windows + Ctrl + F4: Lukker det (ekstra) skrivebord, du ser.

Windows + M: Minimerer alle programvinduer så du kan se skrivebordet (og starte endnu et program)

Windows + ,: Viser dit skrivebord så længe du holder Windows tasten trykket ned.

Du kan få hurtigere adgang til programmer via proceslinjen (taskbar) i bunden af skærmen. Enten ved at klikke på den relevante ikon eller ved at bruge genvejstast:

Windows + (tal): Åbner det program, der ligger i position 1, 2, 3 o.s.v. (Standard Windows ikoner for Start, Søg og Opgaveskifter tæller ikke med). Hver ikon kan markere flere åbne vinduer for det pågældende program, fx flere åbne mapper i Stifinder (explorer) og så kan du blot trykke på tallet en gang til mens du stadig holder Windows tasten nede – så bladrer du mellem de åbne vinduer.

Windows + Tab: Viser miniudgaver af alle åbne programmer. Du kan bladre mellem dem med piletaster og trykke Retur på det program du vil bruge. Eller blot klikke på det med musen.

Alt + Tab: Viser miniudgaver som nævnt ovenfor. Med denne kombination kan du bladre videre med ekstra tryk på Tab (eller Skift + Tab for at bladre den modsatte vej). Men uden at slippe Alt tasten imens.

Du kan bruge deling af skærmen, hvis du har to programvinduer, som du gerne vil kunne se samtidig uden at skulle justere vinduets størrelse og trække det rundt:

Windows + Højre pil: Flytter det programvindue, der har fokus over på højre halvdel af skærmen.

Windows + Venstre pil: Flytter det proramvindue, der har fokus over på venstre halvdel af skærmen.

Nogle indbyggede Windows programmer kan åbnes hurtigt med en tastekombination. Det kan ofte være nødvendigt at åbne Jobliste, måske blot for at se hvilket program, der bruger alle PC’ens kræfter eller måske endda stoppe et program som (næsten) helt har låst din PC. Du kan starte Jobliste ved at højreklikke på et tomt sted på proceslinjen og vælge Jobliste fra menuen. Eller du kan bruge en genvej:

Ctrl + Skift + Esc: Åbner jobliste (taskmanager)

Windows + E: Åbner et nyt Stifinder vindue (Explorer)

Windows + Plustasten: Åbner forstørrelsesglas. Yderligere tryk på kombinationen skruer op for forstørrelsen. (Og Windows + Minustast skruer ned)

Windows + PrintScreen: Kopierer dit skærmbillede som en fil i din billedmappe.

Windows + A: Åbner Action Center (Hvor du har hurtig adgang til en mængde ting fra netværksopsætning til skærmklip (som kan kopiere en udvalgt del af skærmen – bemærk denne kopi ligger i udklipsholder og gemmes ikke automatisk. Det skal du selv gøre og Microsoft har her valgt at placere Gem knappen i højre side i stedet for venstre der har været standard i ca 25 år)

Windows + I: Åbner Indstillinger

Windows + X: Åbner power-user menuen (Svarer til højreklik på Windows Start knappen)

Windows + R: Åbner “run program” vinduet, hvor du kan skrive et programnavn og starte hvad som helst, fx calc for at starte lommeregneren, notepad for at starte notesblok og cmd for at starte et kommandovindue.

Og mens jeg har fat i cmd kommandoen: I stifinder kan du blot skrive cmd i adresselinjen og så starter du et kommandovindue i netop denne mappe.

Hvis du har lyst til at udforske flere Windows genvejstaster kan du fx bruge denne Wikipedia artikel.