Datainspektion og BI

posted in: Programmering, Software | 0

Når vi og andre udviklere skriver programmer til dette og hint, så indeholder de selvfølgelig skærmbilleder. så man kan se og ændre de relevante data. Men ganske ofte kan der være behov for at kunne se de underliggende “rå data” eller for at kunne genbruge systemets data i en anden sammenhæng. Så kan man selvfølgelig programmere sig ud af det, men det er noget enklere at bruge et system til læsning af data fra forskellige “ukendte” systemer. I sin enkleste form er det ren datainspektion, mens de i mere omfattende systemer bliver til BI systemer med mulighed for fx at etablere automatisk opdaterede dashboards med virksomhedens nøgletal. Og den type af programmer er virkeligt blevet imponerende. Og der er en hel del at vælge imellem.

Hvis det blot drejer sig om data fra en enkelt type database, så findes der som regel “medfølgende” værktøjer til den slags – fra SQLite Browser (til SQLite fladfil databaser) over PHPmyadmin (til MySQL og MariaDB) til SQL Server Management Studio (til MS SQLserver) og mange flere.

Men der findes også systemer, der på samme tid kan læse og kombinere data fra forskellige typer databaser så de kombinerede data kan bruges til BI (Business Intelligence). Der er en del af den slags systemer, så listen her er slet ikke endelig. Nogle af systemerne har udgangspunkt i statistikværktøjer, nogen i regneark og nogen i databasedesign, så der er en del forskel på, hvordan systemernes funktioner er blevet prioriteret.

DB Visualizer benytter Java og kan køre på Windows, Linux og Mac. Der findes en gratis udgave og en Pro udgave, der kan testes i 21 dage. Pro udgaven koster $197 pr bruger. Den kan forbinde til alle databaser, der har en JDBC driver, så det er en imponerende lang liste. Den kan læse fra forskellige typer datakilder og kan både vise data som de er og som kurver, grafer m.v.

DBxtra er mindst lige så imponerende og den kan – med en tilhørende server – også danne datavisninger til brug i browsere over internettet. Den er dog også noget dyrere: 1 designer plus ubegrænset visning over net koster $5.590. En tilknyttet Dashboard (“Instrumentbræt”) designer koster ekstra $1,990. DBxtra understøtter en del databaser og hvis der er noget de ikke selv har lavet forbindelse til kan man benytte ODBC driverne fra CData – de er dog heller ikke helt billige.

Aqua Data Studio koster $499 pr år. Den giver også direkte adgang til de mest udbredte databaser incl. Mongo NoSQL databaser. Data fra andre kilder fx regneark kan importeres / eksporteres som CSV filer. Pakken giver også mulighed for at danne E/R diagrammer.

Tibco og Jaspersoft består af en række forskellige server, visualisering og analyse værktøjer, der mere eller mindre er lavet til at spille sammen. Jaspersoft værktøjerne findes i gratis Community udgaver.

Pentaho fra Hitachi Vantera var oprindeligt et opensource project. Da det var opensource og gratis var det imponerende og visualisering og dashboard var på niveau med SAS, men til en lavere pris. Den nuværende udgave kan testes gratis i 30 dage.

Jedox (tidligere Palo BI Suite) EPM (Enterprise Performance Mangement) og BI (Business Intelligence) suite med tabeller, grafer, dashboard o.s.v. Prisen antyder at der er tale om en Enterprise løsning: 6.000 kr pr md for 5 brugere.

Magallanes: Dette argentinske open source system kombinerer en række forskellige open source systemer: Olap og Dynamic Reports i Java/J2EE, statiske rapporter baseret på JasperReports og grafiske visninger baseret på JFreeChart. Der kan læses fra SQL, Excel, XML, m.v. og eksporteres til PDF, XML, og programspecifikke filer. JMagallanes tilbyder også support på systemet (men det sidste tilbud på hjemmesiden er fra 2006).

SAP Crystal Reports (tidl. blot Crystal Reports – vel nok et af de første værktøjer til at lave BI datapræsentation fra forskellige datakilder. Den nyeste version XI fra SAP er ikke endnu testet for brug på Windows 10. Det kunne tyde på, at SAP ikke rigtigt giver prioritet til Crystal Reports). Softwarepakke til 550 Euro som kan lave rapporter, der kan integreres i web baserede applikationer. .NET, Java, and COM (RDC) report engine components.

OpenReports er som navnet antyder et Open Source projekt. Desværre videreudvikles der ikke på projektet i øjeblikket. Det er et nydeligt lille program – ikke mindst til prisen (gratis), men det kan godt ses, at det er et sykke tid siden, der er blevet udviklet på det.

Microsoft Power BI findes i en gratis desktop version, hvor du kan lave oversigter til eget brug og en Pro version til $10 pr bruger pr md som også kan publicere til brug for andre – incl. live opdatering af dataene. Og det er imponerende.

Targit Det danske Targit offentliggør ikke nogen listepris – man må i dialog med dem. Men det er rimeligt brugervenligt og imponerende.


SAS Analytics SAS Advanced Analytics er utroligt imponerende. Fx kan man indlæse en tidsserie og selv bede SAS om at foreslå, hvordan de data vil fortsætte i fremtiden. Men SAS er ikke helt billigt og de har ikke nogen egentlig listepris – det starter med at man giver kaffe til en af deres sælgere.

Tableau er relativ ny på området, men afgjort ikke bagefter nogen af de andre. Tableau Desktop som kunne bruges på din personlige PC findes ikke mere som et selvstændigt produkt, men fås sammen med Tableau Creator til $840 pr bruger pr år. Men der findes også en Tableau Public, som er gratis til offentlig publicering af data.