Microsoft strammer kontrollen over din PC

posted in: Windows | 0

I: Du har sikkert oplevet, at få sagt ja tak til et eller andet gratis program, som efterfølgende fortæller dig, at der er et eller andet galt og det kan ordnes hvis du skifter til betalingsversionen af det program, du troede var gratis. Og denne metode bruges både i gode og dårlige sammenhænge. Det er dårligt når et eller andet program med dårlig eller slet ingen funktionalitet kommer med kryptiske advarsler, som mange brugere lader sig skræmme til at tro på. Og den slags vil Microsoft nu til livs – muligvis fordi alle den slags forkerte fejlmeddelelser er med til at give Windows et dårligt ry. Så fra 1. marts vil Windows Defender spærre for den slags programmer. Det kan du læse hos Computerworld her.

Men så er der også lige de “gode” anvendelser af teknikken: Hvis jeg downloader et nyttigt gratis program som fx Ccleaner til at rydde op i Windows Registry (noget Windows ikke selv kan), så finder jeg det helt i orden, at de på en eller anden måde og med mellemrum gør mig opmærksom på, at udvikling af software ikke er gratis og de gerne ser at i det mindste nogle af deres brugere betaler et eller andet.

Nogle programudviklere bruger også metoden som en slags “try before you buy”, hvor de ærligt og detaljeret gør opmærksom på, hvad programmet kan hjælpe med, inden du betaler for det. Men den slags er selvfølgelig vanskeligere at skelne fra skurkene, der blot advarer om dette og hint, som enten er ufarligt eller som de alligevel ikke kan gøre noget ved. Og det vil Microsoft så nu have Windows Defender til at afgøre automatisk. Det føler jeg mig ikke særlig tryg ved: Windows Defender kan mange gode ting, men samtidigt er det også et dårligere antivirus program end mange af de øvrige – noget som fx har fået Kaspersky og Microsoft til at udveksle knubbede ord om, hvordan Microsoft indbygger fordele for deres egne programmer i Windows. Så nu må vi afvente og se, hvilke konkurrerende produkter Microsoft vil spænde ben for. Gratis udgaverne af Avast og Malwarebytes er så vidt jeg ved stadig i stand til at finde Malware som Defender ikke kan – så det giver selvfølgelig Defender et dårligt ry og det kan vi vel ikke have.

II: Også ifølge Computerworld vil Microsoft nu gøre enhver ny Windows installation til en Windows 10 S installation. Windows 10 S er en begrænset og mere sikker udgave af Windows, som kun kan køre programmer fra Windows Store. (Hvor du i øvrigt ikke finder nogle af InfoShares programmer). OK, man kan gratis og “ganske let” opgradere Windows 10 S til Windows 10 Home, som så kan køre de programmer, du er vant til at bruge. Tilsvarende kan man opgradere til Windows 10 Pro, men ikke gratis (Windows 10 Pro er også i dag en dyrere version end Windows 10 Home, men det er en prisforskel, der normalt opkræves at PC producenterne). Ifølge Thurrott.com siger Microsoft er der 60% af brugerne med Windows 10 S, der aldrig vælger at opgradere til Windows 10 Home. Det første jeg gjorde, da jeg læste artiklen var at scrolle op til toppen for at se om der stod 1. april, men næe – den ser ud til at være sand nok.

Som uafhængig programudvikler må jeg så nu overveje om vore programmer fremover skal tilbydes via Windows Store, så Microsoft kan få del i fortjenesten.

Hvad var det egentligt, der satte en stopper for middelalderens tiende til Kirken? Reformalinuxionen?