Korte henvisninger

I artikler, opslag på sociale medier m.v. støder man ind i mellem på “korte URLer”: Klikbare henvisninger som peger på en eller anden uigennemsigtig URL adresse, ofte begyndende med bit.ly, goo.gl, youtu.be, tinyurl.com eller en af flere tilsvarende. Jeg klikker aldrig på den slags: De kan lede til hvad som helst hvor som helst. Både den adresse, man henvises til og den fil der peges på er skjult, så det kan være en henvisning direkte til en eksekverbar fil (hvilket min antivirus forhåbentligt vil advare mig om) eller til en hjemmeside, som jeg ikke kender eller af anden årsag har grund til at stole på.

Så korte henvisninger er et fremragende værktøj for kriminelle, men alligevel er langt, langt størstedelen af de korte henvisninger, man støder på, ganske legitime henvisninger. Der kan være nogle, tilnærmelsesvist gode, grunde til at de bliver brugt:

  • Det er en henvisning i et opslag med begrænset plads, fx et tweet
  • Forfatteren synes det ser smart ud
  • Forfatteren bruger de muligheder for statistikindsamling som findes i de fleste af disse url-shorteners
  • Forfatteren vil lokke dig et andet sted hen end du tror og vil skjule destinationsadressen

Hvis du gerne vil se, det der henvises til og der ikke ud fra den forklarende tekst eller lignende er mulighed for at finde stedet kan du sandsynligvis få “oversat” den korte url på http://checkshorturl.com/ – bare kopier den korte url ind i deres tastefelt og klik på [Expand] knappen. Så finder de den korrekte lange url til dig og giver endda et par muligheder for at få siden tjekket hos et par tjenester med hjemmesidevurderinger (når nu adressen skulle skjules, så kan der måske være grund til at være ekstra forsigtig):