Historiens største cyberangreb.

posted in: Sikkerhed, virus m.v. | 0

Det er den overskrift en af Forbes’ skribenter forventer vi kommer til at se inden der er gået 6 måneder. Hans ærinde er “skynd jer nu at investere i cyber-security aktier”, men derfor kan han jo alligevel godt have ret. Hans argument er, at alle de hurtigt etablerede hjemmearbejdspladser har skabt mange, mange flere muligheder for de cyberkriminelle til at finde en åbning, de kan komme ind af. Og det har han jo desværre helt ret i.

Så når I nu har fået hjemmearbejdspladsen til at fungere, så husk at fortsætte med også at få den til at fungere sikkert. Der kommer helt sikkert et forsøg på at bryde ind (En computer med adgang fra Internettet bliver i gennemsnit udsat for det første indbrudsforsøg 9 minutter efter at den er blevet startet første gang). Det drejer sig om, at beskytte firmanetværket og de data der ligger der. Og den simple og meget hurtige beskyttelse behøver ikke at afvente større undersøgelser: Ingen RDP (Fjernskrivebord) uden VPN, separat firmapc på hjemmearbejdspladsen (eller i hvert fald en separat konto på den benyttede PC) og opdateret antivirus-beskyttelse.

Det er også ganske hurtigt at foretage en port-scanning af firmaets ip adresse, for at kontrollere at der ikke står nogle porte unødvendigt åbne. Brug fx en online tjeneste som pentest-tools.com/network-vulnerability-scanning/tcp-port-scanner-online-nmap# eller lignende eller scan fra en PC: Har du Linux, bruger du nmap (sudo apt-get install nmap, hvis det ikke er installeret i forvejen. Du kan læse en vejledning her: linuxhint.com/port_scan_linux ) og hvis du bruger Windows kan du installere en portscanner, fx advanced-port-scanner.com. Du kan finde flere port scannere her: https://www.netadmintools.com/port-scanners/, men HUSK du kun må scanne dine egne ip-adresser: En port scanner er god til at tjekke sikkerheden, men det er typisk også det første en cyberkriminel gør for at indlede et angreb.