Data om os alle

Uanset om du tror, at du er mægtig forsigtig, så bliver der indsamlet masser af data om, hvad du foretager dig. Fx kommunal måling af trafikbelastning ud fra hvor mange bluetooth enheder, der passerer forbi eller Googles kendskab til hvor du (eller i hvert fald din mobiltelefon) opholder dig når som helst. Altså hvis du bruger en smartphone med Android styresystemet – har du en iPhone er det i stedet Apple, der har styr på dig.

Google lavede meget hurtigt efter at forskellige lande havde besluttet af benytte nedsat social kontakt som den bedste medicin mod corona virus en rapport ud fra de data de har om os: Overholder folk det eller . . .

Du kan se Googles sammenfatning af data for Danmark her på gstatic.com.

Det er interessant, men også dybt problematisk, at det er et selskab udenfor demokratisk kontrol, der ligger inde med så mange og så detaljerede oplysninger. Og måske endnu mere, at de kan publicere dem som om det er sandheden – havde det været en universitetsrapport, ville den ikke være sluppet løs uden at forskerkolleger havde kigget data efter i sømmene og kommet med deres forbehold – både med hensyn til, hvad der vises og hvad der ikke vises.