Tid til at skifte password?

posted in: Sikkerhed, virus m.v. | 0

digi.no har skrevet om de password, som hyppigst bruges af hackere til at bryde ind i systemer og konti. Artiklen bygger dels på en opgørelse fra det engelske nationale cybersikkerhedscenter, NCSC, og dels en opgørelse fra SplashData.

Der er ikke nogen store overraskelser – hvis du bruger 123456 som password, så beder du nærmest om at blive hacket. Du kan selv tjekke om dit password er blevet stjålet i forbindelse med et sikkerhedsbrud et af de steder hvor du bruger det: Se Have I Been Pwned. Eller rettere: Du kan se om et af dine password til eksterne tjenester er blevet stjålet, for du bruger selvfølgelig ikke det samme password til mange forskellige tjenester, vel?

Hvis ikke du bruger en password manager (se fx okedb.dk glemt-password) så sørg i det mindste for at bruge forskellige passwords ud fra en eller anden konstruktionsmetode, du kan huske. Fx er mit password til min Google konto oogMegethemmeliG-19 og til min Outlook konto utlMegethemmeliG-19. (Selvfølgelig er de ikke det, men mon ikke du forstår princippet – ikke nogen super beskyttelse, men bedre end samme password overalt)