IBM sælger Lotus Notes

posted in: Software | 0

Det hedder nu engang Lotus Notes selv om det er længe siden IBM omdøbte det til IBM Notes (og serverdelen til IBM Domino). Tidligere i år udgav IBM en ny version 10, men nu har de solgt Notes og Domino (og en række andre software produkter) til indiske HCL. Som i forvejen har stået for udviklingen i et års tid. Om det så er godt eller skidt for Lotus Notes strides de lærde stadig om. Salsprisen på ca 12 mia. kr er rundt regnet det halve af hvad IBM gav da de købte Notes og Domino af Lotus. IBM har ikke ligefrem nogen glorværdig historie med hensyn til software successer, så HCLs overtagelse kan sagtens gå hen og betyde et nyt boost til Lotus Notes. Selv om Computerworld har benyttet sig af begivenheden til at skrive en nekrolog.

Lotus Notes har næsten altid været et system, der kunne få religiøsiteten frem hos systemadministratorer og udviklere – se fx denne debat i the register i forbindelse med HCLs overtagelse af udviklingen.

Lotus Notes er en samarbejdsplatform incl mailserver og mailklient og på den måde minder det meget om Microsoft Exchange og Outlook. Men derudover er Lotus Notes også en applikationsplatform, hvor man rimeligt enkelt kan tilføje diverse administrative systemer fra en intern køb- og salgliste til et fuldt journalsystem. Og replikering af data mellem forskellige servere foregår stort set automatisk. Så på den ene side kan man sige, at det er et fremragende multitool og på den anden side, at systemet forsøger at spænde for vidt og bliver halvdårligt til det hele. Hvis HCL vælger at prioritere øgede muligheder for at Notes/Domino kan spille sammen med andre systemer, kan det stadig have en fornuftig fremtid.