Din browser

Din browser er det program, du bruger til at læse indhold fra Internettet. Så hvad browseren kan bruges til afhænger primært af hvilken side (URL), du går ind på. Og der er efterhånden mange sider, som kan langt mere end blot at vise dig noget indhold. Tænk fx på Gmail og andre webmail sider og et billedbehandlingsprogram som fx pyphoto.

Både browserprogrammører og hjemmesideprogrammører prøver på at lave noget, der “overholder standarderne”, men ind imellem så er det ikke 100%, så det er altid en god idé at have installeret en ekstra browser eller to.

Hvis du benytter Windows på din PC har du helt automatisk de to Microsoft browsere: Internet Explorer og Edge. Internet Explorer bliver ikke videreudviklet og er efterhånden ganske langt efter de øvrige browsere. Og Edge er stadig relativ ny, så den kan relativt ofte løbe ind i sider, som den ikke kan vise korrekt. Jeg installerer altid et par ekstra browsere: Mozillas Firefox og Googles Chrome. De er som regel begge både hurtigere og mere velfingerende end de to Microsoft browsere. De giver begge mulighed for at du kan tilknytte en Mozilla / Google konto, så din browsers huskede sider (historik og favoritter) kan følge dig fra enhed til enhed – fx ved at du starter med at bruge en side fra din smartphone og fortsætter på din PC senere.Det kræver selvfølgelig at disse oplysninger sendes til en central database hvor de gemmes (og kan udnyttes eller hackes), så lad være med det. Jeg havde fx en medarbejder der brugte en google konto sammen med Chrome med det resultat at hans kolleger her – hvis han glemte at logge ud – kunne se hvilke sider han besøgte fra sin private pc. Hvis du ikke logger dig ind på en konto kan browseren kun “se” hvad den selv er blevet brugt til på den pågældende PC. Men selv det kan være ret irriterende: Hvis du har været inde på en side om havearbejde, så kan mange af de øvrige sider du går ind på finde ud af det og vise dig reklamer for haveredskaber – og hvem har lyst til at blive mindet om den slags. Men det kan du også undgå: I alle de nævnte browsere findes der mulighed for at åbne en anonym udgave, som så ikke kan sladre til en anden udgave af browseren. Du finder denne udgave under browserens menupunkt øverst til højre. I Edge hedder det Nyt InPrivate vindue, i Chrome hedder det Nyt inkognito-vindue og i Firefox Nyt privat vindue.

Men der findes også browsere, som specielt er udviklet til at forhindre så meget som muligt, at utilsigtet datadeling. Du kan fx prøve at bruge Brave eller Cliqz, som begge begrænser reklamer og utilsigtet aflevering af data, eller Vivaldi, som du kan personligt tilpasse..

Eller du kan gå hele vejen og benytte Tor browseren som anonymiserer dig endnu mere ved at skjule din PC’s placering gennem opkobling gennem et VPN netværk af Tor noder. Tor er blevet mest kendt for dens brug i forbindelse med kriminelle aktiviteter og vil være blokeret på nogle hjemmesider.

I den modsatte ende af spekteret er der en browser som Beaker, der samtidigt er en webserver, så du kan gøre sider på din egen PC tilgængelig for dine venner og andre forbindelser. Bemærk dog at en sådan udstilling af dine data ikke kan trækkes tilbage igen, da dine offentligtgjorte sider kopieres til den besøgendes PC.