Alvorlig fejl i Windows 10 opdatering

posted in: Windows | 0

Microsofts oktober 2018 opdatering af Windows 10 indeholdt en fejl, der kunne slette brugernes filer. Microsoft har rettet fejlen og den nu tilgængelige opdatering til Windows 10 indeholder ikke denne fejl.

Ud over det ret alvorlige problem: at brugere kan miste filer, så har hændelsen også givet anledning til diverse religionskrige mellem fortalere og modstandere af Windows. På mere eller mindre oplyst grundlag. Jeg har indtil videre set 3 forskellige forklaringer på fejlen: At det kun skete for brugere, der havde særlige GPO (Global POlicy) indstillinger, at det skete når man forsøgte at geninstallere en backup, og så den som jeg hæfter mest tiltro til: At problemet var knyttet til Windows’ mulighed for at omdirigere visse mapper, så de ligger fysisk helt eller delvis et andet sted end Microsoft forventede. Noget vi som danskere egentligt kender ret godt: I Windows stifinder hedder mappen “Dokumenter” – men fysisk ligger den i C:\users\[brugernavn]\documents + evt. andre fysiske lokationer som brugeren selv har tilføjet. Det kan være ganske smart, hvis man sætter en ny stor harddisk i sin PC, at man kan flytte den fysiske placering af fx Dokumenter til d:\dokumenter; programmer der leder efter noget i Dokumenter finder dem så, der hvor der nu bliver peget hen, uden at man skal rette dette i alle programmer. Men ved den første udgave af Windows 10 oktober18 opdateringen blev gamle fysiske lokationer slettet, så hvis man stadig havde relevante filer der, så farvel til dem.

Min kilde er her: thewindowsclub.com men fx også Computerworld har skrevet om det – oven i købet i form af noget så sjældent som en Microsoft kritisk artikel og Version2 har et par artikler.

Selv om Microsoft har rettet denne fejl, så er det dog stadig interessant at se på, hvordan det kunne ske, så vi kan vurdere sandsynligheden for at det sker igen.

Jeg har et “en til en” princip, som jeg i tide og utide prædiker for mine programmører og studerende og hvem der ellers er tvunget til at høre på mig: Ting skal være det, de giver sig ud for at være. Det princip deler Microsoft ikke; de synes at være optaget af at brugervenlighed er når ting hedder noget brugervenligt, gerne nyt ved hver version, så brugerne ikke skal bekymre sig om de underliggende sammenhænge.

Selv om det kan forklare den konkrete fejl, så er der to andre ting, der helt generelt giver risiko for at den næste opdatering har en tilsvarende graverende fejl:

  • Microsoft har en kæmpe gruppe af frivillige testbrugere (Windows Insidere). Der er mange af dem og for at gøre livet lettere for Microsoft, så kan de afgive stemmer på hinandens rapporter. Men alle stemmer på smarte nye ideer og ingen stemmer på konkrete fejlrapporter – og Microsoft har tilsyneladende ikke nogen mulighed for at skelne. (På en måde er det jo betryggende at vi så kan se at Microsoft også på dette område indsamler langt flere oplysninger end de bruger – ellers kunne det nemt blive problematisk med de mange automatiske indsamlinger af data fra Windows 10).
  • Microsoft er blevet store. Og de ved selvfølgelig bedst. I hvert fald i forhold til Windows. Så hensyntagen til brugernes produktivitet – og nu altså også data – fylder ikke meget i Windows udviklernes firmakultur. Hvordan pokker kan de overhovedet have drømt om, at de i forbindelse med en opdatering skulle foretage “oprydning” i brugernes data og datastrukturer? Det er den samme kultur vi ser, når programmer og funktioner ændrer navne, startmenuen skifter udseende, funktionalitet forsvinder: “Vi synes det her er smart”. Og i øvrigt er du tvunget til at opdatere.