Microcomputere for alle

posted in: Programmering | 0

Vi har arbejdet med Raspberry Pi i et par år, så det er rart at se, hvordan DRs initiativ for udbredelse af microcomputere og programmerbare microcontrolere ser ud til at skabe begejstring – om ikke andet så hos DRs egne medarbejdere 🙂 : radiovært-bygger-kunstig-intelligens. micro:bits til folkeskoler er i øvrigt et initiativ som BBC satte i gang sidste år. Du kan finde mere om micro.bits hos microbit.org.  (PS til Chris: Den virkelige prøve på et ansigtsgenkendelsessystem er ikke hvor mange venner, systemet genkender, men hvor få den fejlagtigt genkender)

Og kreativiteten hos “glade amatører” smitter også af på mere professionelle programmører: Man kan nemt komme til at glemme hvor meget disse små computere kan bruges til når først man har et par fungerende løsninger, som man vedligeholder og udbygger. Og hvor mange ekstra muligheder, der åbnes, når man benytter nogle af de services, der stilles til rådighed af Google, Amazon m.fl.

En lille detalje: Microcomputere (Single Board Computere) som fx Raspberry Pi har et fuldt operativsystem og kan benyttes til alt muligt, som operativsystemet tillader og man kan skrive og teste forskellige programmer direkte på microcomputeren. Microcontrollere som fx micro:bits og Arduino har ikke et selvstændigt operativsystem: Man udvikler programmer på en anden computer og overfører programmet til microcontroleren og så kan den gøre det man har programmeret den til, men ikke andet. Det betyder også at microcontrolleren er meget bedre til opgaver i realtid: Den skal ikke bruge tid på at spørge operativsystemet om hvilket program, der nu skal have lidt regnekraft og om netværket er ledigt o.s.v. Men fælles for disse enheder er at de i langt højere grad end en almindelig PC kan “snakke med omverdenen”; Raspberry Pi har en lang række tilslutningsben, der kan bruges til enten at aflæse tilsluttet udstyr eller sende besked til tilsluttet udstyr. Så det næste Chris skal i gang med må jo være, at få ansigtsgenkendelsen til automatisk at låse døren op.

Eksempler fra vores udvikling:

Google Service udnyttelse: Her kan du afprøve automatisk stemmeindtaling omsat til tekst: automaticfiling.com

Overvågning af al datatrafik på dit netværk: InfoShare SLS

VPN forbindelse fra hjem til kontor: InfoShare VPN

Udskriv fra mobiltelefon og lignende: InfoShare M2P