Introduktion til Linux

posted in: Linux | 0

Linux burde egentligt ikke kræve ret meget introduktion. Det er et styresystem til PC’er. Punktum. Ikke noget med reklamesoftware, indsamling af personlige data og jævnligt venten på opdateringer.

Og for de aller fleste vil Linux kunne alt hvad de har brug for: Den gratis LibreOffice kontorpakke har programmer, der svarer til programmerne i Microsoft Office og ud over det findes der tusinder af andre programmer – ofte gratis.

Så næste gang, du overvejer at udskifte din PC, skal du måske i stedet overveje at lægge Linux på den i stedet for. Økonomisk og ressourcemæssigt vil det i hvert fald være en bedre løsning. Men du skal selvfølgelig vurdere om de programmer, du skal bruge, også findes til Linux – enten som det samme program eller som et andet program med tilsvarende funktionalitet. Og du er velkommen til at spørge os.

Du kan finde mere om Linux mange steder på Internettet, fx hos den danske Ubuntu brugergruppe (Ubuntu er en af de mest udbredte distributioner af Linux): ubuntudanmark.dk. eller fra en af nettets mange guides til Linux – selv en begynderguide fortæller flere ting end mange Windows brugere ved om deres Windows system fx linuxin.dk ubuntu

Linux kan installeres i form af mange forskellige “distributioner”, som blandt andet indeholder forskellige programmer og bruger forskellige “desktops”: Det generelle udseende af skrivebordet. Og distributioner og desktops kan kombineres efter forgodtbefindende. Men det behøver man ikke at sætte sig ind i – man kan fx blot vælge den nyeste Linux Mint og så vil man stort set føle sig hjemme med det samme.

Nedenfor kan du se en video, der viser hvordan desktop udgaven KDE 5 ser ud – både Windows 7 og Mac brugere vil synes om den. Men den minder ikke meget om Windows 10. Det samme gælder i øvrigt Zorin OS, som for en Windows 7 bruger vil være meget enklere at benytte end Windows 10.