Cryptojacking – ulovlig mining

posted in: Sikkerhed, virus m.v., Tips | 0

Alle har hørt om Bitcoin. Det er en cryptovaluta, som – måske – er lige så god som andre valutaer. I hvert fald bliver den brugt til at betale med. Valutaen bliver “skabt” ved en proces, der kaldes cryptomining (eller bitcoinmining, hvis det er bitcoin man miner, men der findes adskillige andre cryptovalutaer). Denne miningproces er kendetegnet ved, at den kræver rigtigt meget computerkraft og derfor er der – selvfølgelig – også kriminelle, der har fundet ud af, at den computerkraft vil de stjæle. Og opfindsomheden i de kredse er nærmest endeløs.

Så den ulovlige cryptomining, kaldet cryptojacking, kan finde sted på mange måder.

En hacker kan plante et mining program på din computer (almindelige PC’er kan bruges, men en server, der altid er tændt er meget bedre)

Den kriminelle kan oprette en interessant hjemmeside, eller hacke en eksisterende hjemmeside, så din PC går i gang med at mine, når denne hjemmeside besøges.

Hackeren kan plante miningkode på din router/firewall, så de PC’er, der benytter routeren bliver sat til at mine.

Du narres til at installere en app med miningkode på din mobiltelefon (fx ved at hente en app fra et andet sted end det autoriserede).

Flere af disse programmer har. ligesom traditionel virus, også en aggressiv mekanisme til at sprede sig videre ud på nettet.

Hvad kan du gøre: Helt overordnet, så hold øje med unormal opførsel af dit it udstyr: Langsommere netværksforbindelse, kraftig belastning af CPU’en, højt strømforbrug. (Og husk at se bort fra Microsofts Windows opdateringer, der er tilsvarende belastende og irriterende, men som dog holder op igen. Efter nogle minutter eller timer.

Sophos har udgivet en rapport med mere information om emnet – se her.